Spelen met Braziliaanse cocktails

Op 5 augustus beginnen de Olympische Zomerspelen, maar dat zijn ze enkel volgens de letter – eigenlijk wintert het nu volop in Rio. Maar de fans kunnen gerust zijn: het kwik haalt nog altijd een vlotte vijfentwintig graden; de ideale temperatuur voor een verfrissende Braziliaanse cocktail.

(Gebruik Garota de Ipanema als soundtrack tijdens het lezen van dit artikel.)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

É ela, menina, que vem e que passa

Num doce balanço, a caminho do mar.

Moça do corpo dourado,

Do sol de Ipanema

Terwijl de zongebruinde meisjes van Ipanema langsflaneerden op weg naar het strand, hoorde Karel Herreman telkens weer Garota de Ipanema, dat onsterfelijke nummer van Astrud Gilberto. Hij droomde weg tot het harde geluid van crushed ice op metaal hem ruw wakkerschudde: een cocktailverkoper die een Caipirinha bereidde met een shaker. “Ik ben wel tien keer op reis geweest in Brazilië,” vertelt hij. “De Caipirinha kom je overal tegen, maar hij wordt telkens anders gemaakt. In Salvador de Bahia proefde ik de lekkerste: daar hadden ze een pot, waarin ze blokken ijs voegden, vervolgens hun limoen pletten, samen met gemalen rietsuiker, en dan shaketen, met alle power die ze hadden. In het drankje proefde je zelfs geen zeste meer van limoen: ongelofelijk lekker.”

Gevaarlijk water

Dat was dertien jaar geleden. Karel was zo betoverd door de Caipirinha, dat hij besloot om een eigen cocktailbar te beginnen, zodat ook de Belgen eens van zo’n perfect gemaakt, paradijselijk drankje konden genieten. Inspiratie voor de naam van de bar zocht hij in Gilberto’s nummer, maar er was nog een andere reden waarom hij uiteindelijk voor Ipanema koos: “Ipanema is een oud-Braziliaans woord voor agua peligroso; gevaarlijk water”, zegt hij. “Agua-peligrosococktails gaan vlot binnen, maar na een tijdje worden ze heel gevaarlijk (knipoogt).

Braziliëkenner Karel Herreman in zijn vroegere cocktailbar, de Ipanema in De Haan.
Braziliëkenner Karel Herreman in zijn vroegere cocktailbar, de Ipanema in De Haan.© .

In de Ipanema nam ik de Braziliaanse bereidingswijze van de Caipirinha over. In Brazilië serveren ze hem wel met veel meer cachaça, wat hem heel wat pittiger maakt. Varianten op de Caipirinha zijn de Caipiroska, waarin de cachaça door vodka vervangen wordt, en de Caipifruta, waarbij andere vruchten worden gebruikt in plaats van limoen, zoals aardbeien, passievruchten of ananas.”

Braziliaanse nationale trots

We richten ons tot Laércio Zulu, de beste Braziliaanse bartender van 2014. Volgens hem is cachaça met een productie van 15 biljoen liter per jaar niet alleen de derde meest geconsumeerde spirit ter wereld, maar “naast voetballer Neymar ook de nationale trots van Brazilië.” Cachaça is een variant op rum, met dat verschil dat de spirit gedistilleerd wordt met gefermenteerd suikerrietsap in plaats van melasse, een restproduct van de suikerindustrie. Bij ons is het merk Cachaça 51 Pirassuninga het meest bekend.

Laércio Zulu, Braziliaanse bartender van het jaar in 2014.
Laércio Zulu, Braziliaanse bartender van het jaar in 2014. © Leo Feltran

“De Caipirinha is fantastisch; begrijp me niet verkeerd”, gaat Laércio verder, “maar er worden nog heel wat andere cocktails gedronken in Brazilië. De Bombeirinho bijvoorbeeld, gemaakt met cachaça, limoen, kruisbessensiroop en crushed ice, en de Rabo de Galo (vrij vertaald: ‘hanenstaart’, nvdr.), een aperitiefcocktail met cachaça en een zoete vermout. Buiten de grootsteden vind je ook vaak de Capeta (Portugees voor ‘kleine duivel’, nvdr.); een sterke mix van cachaça, kaneel en gecondenseerde melk.” Laércio maakt graag drankjes met typische Braziliaanse ingrediënten. “Zoals mieren uit het Amazonewoud”, lacht hij. “En mijn cocktails shake ik met een capoeiraritme.”

Om hem aan het werk te zien, kunnen sportfans afzakken naar de Boteco São Bento; één van de betere bars in São Paulo, de meestbevolkte stad van Brazilië. “São Paulo is dé cocktailstad in Brazilië. We hebben een groeiende cocktailscène: ook Frank Bar en Boca de Ouro zijn fantastisch. In Rio zou ik de Paris Gastrô aanbevelen, naast de Meza Bar in Humaitá, de Sub Astor in Ipanema en het grandioze Copacabana Palace Hotel.”

Ook Karels Caipirinha is nog niet van de aardbol verdwenen, hoewel hij de Ipanema eerder dit jaar verkocht heeft. Tijdens de Olympische Spelen serveert hij Caipirinha’s en andere Braziliaans getinte cocktails in het Rio House, een evenementenplek van het BOIC aan het Casino in Oostende, waar de strandsfeer van Rio tot leven wordt gewekt. “Maar dan zonder agua peligroso“, knipoogt hij.

Cocktailbar Ipanema, Grotestraat 8, 8420 De Haan. Karel Herreman ‘bestellen’ doe je via Caipi Diem: www.caipidiem.be.

De Caipirinha, de nationale cocktail van Brazilië.
De Caipirinha, de nationale cocktail van Brazilië.© .

Karels Caipirinha

Ingrediënten

5 cl witte cachaça

1 limoen

Twee theelepels ruwe rietsuiker

Crushed ice

Bereiding

Snij de limoen in stukken, en voeg ze in een highballglas met de suiker. Samen pletten. Het glas verder vullen met crushed ice, en de cachaça erover gieten. Stirren met een lange lepel, zodat de ingrediënten zich goed vermengen.

(Dieter Moeyaert)

Laércios Cachaça Sour

Ingrediënten

5 cl witte cachaça

3 cl suikerrietsiroop

1 eiwit

2 cl limoensap

2 Angosturabitters

Bereiding

Voeg de ingrediënten samen in een shaker, met crushed ice. Strainen en serveren in een cocktailglas.

De Caipirinha, de nationale cocktail van Brazilië.
De Caipirinha, de nationale cocktail van Brazilië.© .

Karels Caipirinha

Ingrediënten

5 cl witte cachaça

1 limoen

Twee theelepels ruwe rietsuiker

Crushed ice

Bereiding

Snij de limoen in stukken, en voeg ze in een highballglas met de suiker. Samen pletten. Het glas verder vullen met crushed ice, en de cachaça erover gieten. Stirren met een lange lepel, zodat de ingrediënten zich goed vermengen.

(Dieter Moeyaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content