Spaanse restaurant ‘El Celler de Can Roca’ verkozen tot beste ter wereld

© gf

‘El Celler de Can Roca’, in de Spaanse stad Gerona, is het beste restaurant ter wereld. Beste Belgische restaurant is Hertog Jan, op nummer 53. Peter Goossens’ Hof Van Cleve (54) zakt negen plaatsen en valt buiten de top-50.

El Celler de Can Roca“, in de Spaanse stad Gerona, is het beste restaurant ter wereld. Zo blijkt uit de invloedrijke ranglijst “50 Best”. Zoals verwacht staan er geen Belgische restaurants in de top vijftig.

Het restaurant “El Celler de Can Roca” voerde ook al in 2013 deze ranking aan. Vorig jaar moest het de eerste plaats evenwel laten aan het Deense restaurant “Noma” (Kopenhagen), dat nu terugzakt naar de derde plaats. Het moet namelijk ook “Osteria Francescana“, in de Italiaanse stad Modena, laten voorgaan.

De laureaten werden maandag in Londen gehuldigd. De ceremonie werd bijgewoond door topchefs vanuit de hele wereld. Eerder was al bekendgemaakt dat het restaurant “Hof Van Cleve” (Kruishoutem) dit jaar uit de top vijftig valt. De zaak van Peter Goossens is teruggevallen van de 45ste naar de 54ste plaats. Ook “Hertog Jan” (Brugge) valt net buiten de top vijftig: het restaurant stijgt wel van de 65ste naar de 53ste plaats. Van “In De Wulf” (Dranouter), vorig jaar nog op plaats 61, is geen sprake meer in de wereldwijde top honderd.

De lijst 50 Best wordt beschouwd als een belangrijke “gastronomische barometer”. De ranking werd in 2002 voor het eerst gepubliceerd in het magazine Restaurant, sindsdien is het belang van de lijst alleen maar toegenomen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content