Sociale bakkerij La Fourna (Brussel): brood brengt mensen samen

© iStock

De eerste Warme Wereldbakkerij worden van Brussel, dat is de ambitie van de sociale bakkerij La Fourna. Tijdens de Week van de Smaak kunnen de eerste bakworkshops gevolgd worden.

Een sociale bakkerij waar je ter plaatse gebakken brood koopt, zelf je eigen brood bakt, en een bakworkshop of -opleiding kunt volgen om de knepen van het vak te leren. Dat is het idee achter La Fourna, een initiatief van vzw Vol-au-vent dat nog in ontwikkelingsfase zit.

Achter het concept schuilt ook een sociaal doeleinde. Onder het motto ‘brood brengt samen’ wil La Fourna een warme plek voor culturele en culinaire uitwisselingen in het kosmopolitische Brussel worden, voor én door de mensen van Brussel. De keuze van brood, een broodnodig ingrediënt in alle culturen, is dus niet toevallig. Mensen van verschillende origines kunnen er recepten uitwisselen en uitheemse specialiteiten zoals Turkse böreks proeven, terwijl ook werklozen en mensen uit kansarme gezinnen er een opleiding tot bakcoach kunnen volgen.

Positieve impact

‘Brood is een gemeenschappelijke noemer’, zegt Eef Rombaut van Vol-au-vent. ‘Elke cultuur heeft zijn eigen broodspecialiteit. In Brussel tref je zoveel nationaliteiten. Brood brengt danzij La Fourna gemeenschappen bij elkaar. Het heeft op die manier ook een positieve impact op de buurt; En het wijst op de multiculturele laag van het project.’

Bedoeling is dat de workshops worden gegeven door thuisbakkers (voornamelijk) van een andere origine, zijnde ‘gewone mensen met passie voor bakken maar wiens kennis niet het grote publiek reikt.’ Via korte maar doorgedreven opleidingen worden ze vooraf helemaal klaargestoomd voor het grote werk.

Het project dat nog moet geconcretiseerd worden, kreeg in september al een onderscheiding tijdens de Brusselse week op de Expo 2015 in Milaan. La Fourna won er de Creativity Call for Brussels, een wedstrijd rond innovatieve ideeën voor urban food. Met deze prijs op zak kan het project alvast verder gefinetuned worden door team met professionelen, mede dankzij een businessplan en verscheidene financieringsmogelijkheden.

La Fourna on tour

Voor de effectieve opening van La Fourna is het nog wachten tot 2018. Er wordt nog op zoek gegaan naar een geschikte locatie in Brussel. In afwachting van een vast adres schuimt de voor het concept geëquipeerde caravan in 2016 een tiental Brusselse wijken af voor workshops met de thuisbakkers.

Bij wijze van voorbereiding op die hoofdstedelijke rondreis wordt tijdens De Week van de Smaak, van 12 tot 22 november, wordt het startschot gegeven voor de eerste bakdemo’s van La Fourna on tour. Afspraak op 21 november op de markt in Bockstael waar kan geproefd worden van verschillende varianten van de befaamde böreks van thuisbakker Meryem Yasin. De dag nadien staan workshops op het programma in het Gemeenschapscentrum Nekkersdal. Bakken straalt warmte uit, letterlijk en figuurlijk. (DB)

Week van de Smaak – La Fourna

Klik hier voor meer info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content