Smakelijke soepen tegen winterkou

Niets zo verkwikkend als een geurige soep op koude winterdagen. Denk aan kippensoep of kastanjecrème met noten. Tips en recepten.

Lekkere soep begint met een rijke, smakelijke en geurige fond of bouillon. De bereiding van bouillon is kinderlijk eenvoudig. Je hebt alleen wat groente, kruiden, een gevogeltekarkas, een soepbeen, visgraten en desgewenst wat schalen van schaaldieren nodig. Deze ingrediënten laat je vervolgens 3 tot 4 uur sudderen, zodat de smaken en de voedzame bestanddelen langzaam in het kookvocht trekken. De aldus verkregen bouillon kan in kleine porties worden ingevroren voor in andere gerechten, zoals risotto. Een goede gevogeltebouillon hoort helder, goudgeel van kleur en rijk van smaak te zijn. Zie onderaan deze pagina voor een lekker recept.

Slank en creatief

Slank en creatief

Afgezien van de grote klassiekers kunt u uw creativiteit de vrije loop laten. Zo vormt elke groentebouillon een voortreffelijke basis voor soep. Wie van pittig houdt, kiest voor een vleesfond of een fumet van vis of schaaldieren. Gezeefde groentesoep smaakt heerlijk met wat blokjes comtékaas of bolletjes verse kruidenkaas erdoor. Een flinke lepel dikke room, een scheutje uitstekende olijfolie, de dooier van een scharrelei of een klontje boter van rauwe melk verzacht en verrijkt de smaak, terwijl verjus (sap van onrijpe druiven) of fijne azijn (van sherry, bijvoorbeeld) voor de nodige pit zorgt, net als verse kruiden, specerijen en los te serveren knapperige croutons.

Soep biedt jong en oud een eenvoudige manier om groente te eten. Bovendien voorziet dit vloeibare gerecht ons van het nodige vocht en geeft het snel een verzadigd gevoel. Ideaal voor een slanke start van de maaltijd, dus. Als hoofdgerecht verschijnt soep graag met granen en peulvruchten op tafel. Deze voedzame en eiwitrijke combinaties vormen een prima alternatief voor vlees. Niet voor niets prijken veldbonen, linzen, kikkererwten, tarwe, rijst en deegwaren van oudsher in de soeprecepten uit India en de landen rond de Middellandse Zee.

Het geheim van lekkere soep Begin de bereiding van gepureerde soep, zoals selderie- of wortelvelouté, door eerst de geschilde en fijngesneden groente in wat olijfolie tot een dik mengsel te koken. Schenk hier vlak voordat de groente gaar is zelfgemaakte bouillon bij, laat doorkoken, mix en breng op smaak. Schep de soep in diepe borden en maak af met een klontje boter van rauwe melk in het midden.

Gebonden of ongebonden In ongebonden soep speelt bouillon de hoofdrol. De consommés zijn de bekendste vertegenwoordigers van de heldere soep. Ze kunnen zowel warm als koud worden opgediend, al dan niet met deegwaren, stukjes vlees of mirepoix (uiterst fijn gesneden groenten en/of spek of ham) erdoor. Bij de dikkere, maar nog altijd ongebonden varianten kan bijvoorbeeld aan groentesoep met vleesballetjes worden gedacht, waarvan u het recept bij dit artikel vindt.

Bij de gebonden soepen is de keuze iets groter. Gepureerde soep wordt door de groentemolen gehaald, terwijl de velouté en de crèmesoep traditioneel worden gebonden met blanke roux met afsluitend boter en eigeel voor de veloutés en crème fraîche voor de crèmesoepen.

Bisque wordt bereid op basis van schaaldieren, veelal aangevuld met zure room, witte wijn en cognac. Deze soep wordt gebonden met rijst of gebakken brood, maar kan ook worden opgediend met zetmeelhoudende producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content