‘Sjoemelhoning’ overspoelt wereldwijde markt

© Getty Images/iStockphoto

Na de valse olijfolie, nu ook de sjoemelhoning. Het was al langer bekend dat heel wat honing niet voldoet aan de Europese regels, maar het probleem lijkt nu zelfs nog groter dan gedacht.

Vorig jaar kwam al aan het licht dat 19 tot mogelijk 32 % van de honing die binnen de Europese Unie verkocht wordt, niet voldoet aan de Europese regels. Het ging dan om (aanlenging met) goedkope suikerproducten die verkocht werden als honing, een foute analyse van de pollen, een foute herkomstvermelding, vreemde bewerkingsmethoden of onbewezen gezondheidsclaims op het etiket.

Nieuwe cijfers doen nu vermoeden dat het probleem zelfs nog groter zou kunnen zijn. In zes jaar tijd nam de export van honing volgens honingexpert Norberto Garcia namelijk wereldwijd met 61 % toe, terwijl het aantal bijenkasten in diezelfde periode slechts met 8 % toenam. In ‘oosterse’ streken – van Oekraïne tot Taiwan – is die tegenstelling zelfs nog schrijnender: daar kwamen wel 13 % meer bijenkasten bij, maar steeg de export met maar liefst 196 %.

De grootste slachtoffers zijn niet alleen de consumenten, maar ook de producenten. Garcia stelde op het 21e congres van de Union Nationale de l’Apiculture Française (UNAF) dat sjoemelhoning een groter probleem is voor de sector dan pesticiden en bijensterfte. (EK)

Bron: Le Figaro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content