Servies van Pieter Stockmans: Exclusiviteit en vakmanschap

© Pierre Monetta

Het porseleinen serviesgoed van de Genkse ontwerper Piet Stockmans geniet internationale faam. Zijn unieke borden sieren nu ook het beroemde Parijse driesterrenrestaurant Le Meurice van keukenpaus Alain Ducasse.

Hij wordt op handen gedragen door het kruim van de gastronomische wereld vanwege zijn uniek ambachtelijk serviesgoed met persoonlijke accenten. Na zijn samenwerking met Alain Ducasse voor diens prestigieuze driesterrenzaak Louis XV in Monaco, sieren de porseleinen borden van industrieel vormgever en beeldend kunstenaar Piet Stockmans sinds kort ook het tafeldecor in het beroemde Parijse driesterrenrestaurant Le Meurice.

Ducasse is een grand monsieur in de gastronomie, wereldwijd. De Franse cuisinier, genaturaliseerd tot Monegask, heeft meer Michelinsterren op de koksmuts gespeld dan eender wie, leidt een waar ‘imperium van de smaak’ dat ruim twintig uitzonderlijke eetadressen telt – waaronder Louis XV en Le Meurice – en wordt ook aanzien als een van de meest invloedrijke chefs ter wereld. Verknocht aan Stockmans’ dessertborden in het prinsendom, gaat hij anno 2015 voor een volledig hoofdservies in de lichtstad. Om kort te gaan: het gaat uitstekend met het atelier van de Genkse ontwerper.

Piet Stockmans
Piet Stockmans© gf

Servies met het Pieter Stockmans-label wordt internationaal geprezen omwille van de kwaliteit, duurzaamheid en vormgeving, zeg maar de rode draad doorheen het hele oeuvre van de Genkenaar. Bovendien is hij de enige designer van het land die werkt met hardporselein. Die combinatie maakt dat zijn ontwerpen bij sterrenrestaurants, de nieuwe niche waarop hij zich met zijn Studio Pieter Stockmans een tijd terug heeft gestort, zeer in trek zijn.

Exclusief

Op C-Mine, de voormalige mijnbouwsite waar het atelier is ondergebracht, worden de nieuwe creaties volgens de regels van de kunst op maat van de klant gemaakt. Omdat het atelier zeer ambachtelijk, en met een klein team, te werk gaat, zijn slechts kleine reeksen maatwerk voorhanden. Dagelijks worden 50, maximaal 100 borden gefabriceerd. Het woord stockage is hier dus niet aan de orde. Dat is ook de reden waarom gastronomische kanjers als Alain Ducasse naar de diensten van Studio Pieter Stockmans hengelen: exclusiviteit en vakmanschap.

Voor zijn driesterrenrestaurant in het majestueuze Hôtel Meurice, gelegen in het eerste arrondissement van Parijs, was het zijn chef-kok Christophe Saintagne die de bal aan het rollen bracht. Een bezoekje aan het atelier in Genk resulteerde in een mooi order: bijna 2000 stuks. ‘Toen ik Studio Stockmans binnenstapte voelde ik mij meteen in het atelier van een artiest’, blikt hij terug. ‘Wij hebben zulke vakmannen nodig om ook in ons vak vooruitgang te boeken. Zijn finesse en discreet meesterschap beantwoorden helemaal aan onze eisen.’ Een jaar na de ontmoeting mag hij zijn culinaire geneugten dresseren in de gepersonaliseerde borden. De serene eenvoud vormen er een mooi contrast met de barokke inkleding van het imposante interieur.

‘Alsof het als een spatje van het gouden plafond van het restaurant in het bord valt’

Typisch voor Stockmans werk is de fragiliteit en de doorzichtigheid van het materiaal, en de voltooiing met ‘Stockmans-blauw’ of grijs boordje. Le Meurice liet echter een bordenreeks afwerken met een gouden signatuur. ‘Alsof het als een spatje van het gouden plafond van het restaurant in het bord valt’, zo verklaart de chef de ingeving. Het was meteen de eerste keer dat het Genkse atelier goud in haar creaties verwerkte.

Model Sphere.
Model Sphere.© gf

‘Sterrenchefs zijn enorm creatief. Ze ademen gastronomie en hebben een brede kijk op de wereld’, zegt dochter Widukind, die sinds 2009 de dagelijkse leiding over het familiebedrijf heeft. ‘We proberen te interpreteren wat ze goed vinden. Wat niet in hun plaatje past komt sowieso terug. Wij zijn een klein atelier, dus flexibel.’

De collectie telt overigens tal van uitzonderlijke creaties. O’reille bijvoorbeeld, een ovalen bord ontworpen door schoonzoon en mede-ontwerper Frank Claesen, was door zijn vorm heel moeilijk goed te krijgen en vergde veel zoekwerk. Enkel een flinke dosis techniek, bedrevenheid en ervaring leidden tot het behaalde resultaat. Carboon, in carboonporselein als knipoog naar de Genkse mijnwerkers, is robuuste elegantie en eigentijdse verfijndheid met subtiele retro-touch in bordformaat. Even mooi als opvallend is Sphere, dat door zijn model het gerecht op een piëdestal zet en letterlijk naar een hoger niveau tilt.

‘Een nieuwe manier van tafelen’

Wat op het bord komt, de signatuurgerechten: ze vormen een bron van inspiratie voor de ontwerper. En omgekeerd. Het is ook de kunstenaar die de chef bezielt. ‘Ik maak geen afgewerkte producten, maar lege borden. Ze bieden ruimte voor creativiteit. Het is aan de chef om dat in te vullen’, aldus Piet Stockmans.

Model O'Reille. Een ontwerp van Frank Claesen.
Model O’Reille. Een ontwerp van Frank Claesen.© GF

De groeiende aandacht voor bijzonder servies in sterrenrestaurants past helemaal in de totaalbeleving rond gastronomie. Grote koks willen er hun creaties op laten schitteren. Bovendien is uit eten een joie de vivre waarvoor we ook graag onze tijd nemen. Exquis servieswerk bevordert de culinaire beleving. Het past in de trend dat mensen uit zijn op authenticiteit. ‘Het is een nieuwe manier van tafelen’, zei Ducasse hierover.

Stockmans’ servies is gegeerd door de beste chefs, tot ver buiten de eigen landsgrenzen. In onze contreien kan zijn atelier onder meer Sergio Herman, Thierry Thys en Hans van Wolde tot zijn klanten rekenen. Intussen leverde het atelier ook een nieuwe collectie voor Louis XV in Monaco. Een prinselijk order dat toont dat de studio de nieuwe ingeslagen weg met glorie bewandelt. (DB)

In beeld: meer creaties uit de Studiocollectie Pieter Stockmans voor het Parijse driesterrenrestaurant Le Meurice.

Restaurant Le Meurice
Restaurant Le Meurice© Pierre Monetta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content