Sergio Herman neemt afscheid van Oud Sluis

Sergio Herman heeft definitief afscheid genomen van zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis waar hij 25 jaar actief was. De topchef serveerde zaterdag zijn laatste schotels en verstuurde daarna een emotionele afscheidsbrief.

25 jaar was Sergio Herman actief in Oud Sluis, het restaurant dat hij uitbouwde tot de internationale top. De chef kookte zaterdagavond een laatste keer, postte een sentimentele afscheidsbrief op zijn website en maakte die wereldkundig via Twitter. ‘Ik heb 25 jaar alles gegeven wat in mij zat. Ik ben daarbij zeer diep gegaan, te diep misschien. Maar ik heb bereikt waar ik altijd van droomde: de top’, schrijft hij. ‘Oud Sluis zal altijd deel uitmaken van wat ik doe.’

Zijn laatste menu, helemaal in het teken van de sluiting, bestond uit zijn eigen favorieten. Met de Langoustine old school bracht hij een ode aan zijn vader, van wie hij het vak leerde. Eindigen deed hij met het alleszeggende ‘Graffiti, the End’. Daarna gingen de deuren van het beste restaurant van Nederland definitief dicht.

Drie Michelinsterren

Onder leiding van zijn vader Ronnie groeide de zaak in de jaren tachtig uit tot een van de beste mosselrestaurants van de Benelux. Toen Sergio de zaak overnam gooide hij het roer om en koos resoluut voor topgastronomie. Met succes: want Oud Sluis werd in 2006 onderscheidden met een derde Michelinster, de hoogste waardering van de culinaire gids. De zaak stond sindsdien ononderbroken in San Pellegrino’s Top 50 van de beste restaurants ter wereld. In de Gault Millau scoorde de topchef zelfs het maximum: een 20 op 20.

In mei van dit jaar besloot de Zeeuwse chef om zijn toprestaurant te sluiten. ‘Alles wat ik ooit met Oud Sluis heb willen bereiken, heb ik bereikt. Daarom is het tijd om dit hoofdstuk af te sluiten’, zei hij toen. ‘Ik loop over van de plannen voor de toekomst en die kan ik onmogelijk verwezenlijken zonder mij los te maken van Oud Sluis.’

Nieuwe zaak in Antwerpen

Vandaag komt er dus een einde aan de keuken van zijn driesterrenrestaurant die bekend stond om zijn lichte bereidingen, fijne zuren en groot gevoel voor schoonheid. Maar in zijn afscheidsbrief maakt hij ook afspraak met twee andere restaurants. Zijn nieuwe plannen liggen immers in Antwerpen waar hij in maart The Jane, ondergebracht in de kapel van een voormalig militair hospitaal, gaat openen. Nick Bril wordt er de chefkok. Herman zal hem daarbij ondersteunen.

Bedoeling is om er een Antwerpse klassieker van te maken. Een zaak met internationale uitstraling, waar ook aandacht is voor kunst, design en mode. ‘Een plek die net zo dynamisch is als Antwerpen zelf’, om het met zijn woorden te zeggen. ‘Mijn passies komen daar samen. Die gaan de mensen beleven, die gaan de mensen voelen.’

Daarnaast runt hij nog altijd de luxebrasserie en eensterrenzaak Pure C, in Cadzand, dat hij naar een hoger niveau wil tillen. Afscheid nemen van de culinaire wereld doet hij dus niet.

‘Daarom zeg ik: tot ziens, tot volgend jaar bij Pure C in Cadzand en The Jane in Antwerpen’, eindigt hij in de afscheidsbrief. ‘Oud Sluis stopt, maar ik ga door. Want ik ben een chef en dat zal ik altijd blijven.’ (DB)

Merci, merci, merci. 25 jaar Oud Sluis. pic.twitter.com/R4UX1UVFvu

— Sergio Herman (@SergioHerman) December 21, 2013

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content