Sergio Herman maakt diepe duik in top 50 beste restaurants ter wereld

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Peter Goossens stijgt met het Hof Van Cleve 17 plaatsen in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Hij staat nu op 25. Oud Sluis van Sergio Herman maakt een diepe duik: het zakt met 14 plaatsen naar 35. Het Spaanse restaurant El Cellar de Can Roco stoot het Deense Noma van de troon en mag zichzelf nu het beste restaurant ter wereld noemen

Naar jaarlijkse traditie is in Londen de top 50 van beste restaurants in de wereld bekend gemaakt. Redelijk verrassend is het Spaanse restaurant El Celler de Can Rocco uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.

El Celler de Can Roco

El Celler de Can Roca stoot het Deense restaurant Noma van de troon. Noma werd de voorbije drie jaar uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld en is nu het op één na beste restaurant.

De Catalaanse broers van El Celler de Can Roca in Girona bleven de voorbije twee jaar ter plaatse trappelen op nummer twee.

Joan, Jordi en Josep geloven in avant-gardekoken, maar blijven tegelijkertijd trouw aan de overlevering van hun voorouders. El Celler de Can Roca staat voor ‘koken met emotie’: bij het eten van bepaalde ingrediënten worden herinneringen naar een bepaalde plaats en tijd opgeroepen.

Europese restaurants

Opvallend is dat in de top 10 de Europese restaurants overheersen. Japanse en andere Aziatische restaurants, die aan een grote opmars bezig zijn in gastronomische gidsen en andere culinaire lijstjes, komen er niet aan te pas.

Niet de Fransen, maar de Spanjaarden blijven de top 10 domineren. Er staat geen enkel restaurant uit het land met de beste keuken ter wereld in de top 10 van de beste restaurants ter wereld. Rechtstreekse concurrenten Arzak en Mugaritz liggen allebei in het Spaanse San Sebastian, en halen respectievelijk een achtste en vierde plaats.

Peter Goossens stijgt, Sergio Herman maakt diepe duik

Nog opvallend is de steile opmars van het Hof Van Cleve van de Belgische sterrenkok Peter Goossens. Zijn restaurant staat nu op 25 in de top 50 van ’s werelds beste restaurants. Hij gaat daarmee liefst 17 plaatsen vooruit. Nog opvallender is de diepe duik van het restaurant Oud Sluis van Sergio Herman. Het zakt met 14 plaatsen naar 35. De voorbij jaren moest Goossens Herman altijd laten voorgaan op de lijst.

De hoogste klimmer is het Zuid-Amerikaanse Astrid y Gaston (21 plaatsen!). Italië doet het ook goed: Osteria Francescana stijgt twee plaatsen en landt net onder Noma. Daarnaast is de Best Female Chef voor de Italiaanse Nadia Santini van Dal Pescatore.

Elk jaar laat het Italiaanse watermaerk S.Pellegrino in samenwerking met Restaurant Magazine 900 vooraanstaande gastronomen stemmen. Koks en recensenten kiezen hun favoriete restaurant, en daaruit ontstaat dan een lijst met de 50 beste restaurants ter wereld. (EE)

De top 10 van de beste restaurants ter wereld: 1 (+1) El Celler de Can Roca, Girona, Spanje

2 (-1) Noma, Kopenhagen, Denemarken

3 (+2) Osteria Francescana, Modena. Italië

4 (-1) Mugaritz, San Sebastian, Spanje

5 (+5) Eleven Madison Park, New York, VS

6 (-2) D.O.M., Sao Paulo, Brazilië

7 (+2) Dinner by Heston Blumenthal, Londen, Groot-Brittannië

8 (-) Arzak, San Sebastian, Spanje

9 (+2) Steireck, Wenen, Oostenrijk

10 (+13) Vendôme, Bergisch Gladbach, Duitsland

Partner Content