Seagull-Appetit: Gerookte sprot

© Michel Vaerewijck

Philippe Delva is er trots op dat zijn gerookte sprot het label Streekproduct draagt. Het bedrijf Seagull bestaat sinds 1859 en kan bogen op meer dan anderhalve eeuw ervaring met het roken van haring, makreel en sprot. Het begon in Brugge, waarna de rokerij verhuisde naar een nieuwe, grote rokerij buiten het centrum. De vis wordt op ambachtelijke wijze ‘koud’ gerookt op 28°C, boven schaafsel van beuk.

Sprot is oorspronkelijk een armeluisvis, die momenteel wordt opgewaardeerd en door liefhebbers beschouwd wordt als een gezonde delicatesse (rijk aan eiwitten en omega 3). Hele sprotjes zijn uitgesproken van smaak, de filets zijn zachter. In de streek wordt sprot vooral warm gegeten met een aardappel in veldkleed (pellepatat). Je kunt de smakelijke visjes ook als amuusje serveren op witloofblad of verwerken in salades. (PvD)

Seagull-Appetit: Gotevlietstraat 13, 8000 Brugge. 050 32 01 06.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content