Schol! Bierfeesten in Frans-Vlaanderen

© iStock

Ben jij een echte bierdrinker? Dan plan je na het lezen van dit artikel wellicht meteen een tripje naar Frans-Vlaanderen, want dat wordt the place to be eind deze zomer.

De inwoners van het grensgebied Frans-Vlaanderen kennen – ondanks de Franse invloed vol wijnen – een sterke biertraditie. De komende weken zetten ze die graag in de schijnwerpers, want er staan heel wat biergerelateerde activiteiten op de agenda in de regio.

Hoppefestival in Méteren

Het laatste weekend van augustus kan je in Méteren terecht voor het festival LUPUL’IN, beter gekend als het lokale hoppefestival. Op zondagochtend is er een begeleide wandeling langs de hoppevelden. Ook alle andere activiteiten staan in het teken van bier. Zo zijn er demonstraties bier brouwen, degustatiemogelijkheden, een ruilbeurs, lezingen en zoveel meer.

Oogstfeest in Hondschoote

Tijdens het weekend van 5 en 6 september moet je naar Hondschoote, want dan wordt het Karyole Feest of ‘oogstfeest’ georganiseerd. Tijdens deze 34ste editie ligt de focus op paarden, hop en bier. Er zijn talrijke activiteiten gepland zoals een paardenparade, allerlei kraampjes met artisanale producten en ambachten, een duathlon, expositie van oude tractoren en landbouwmachines… De festiviteiten gaan door in een muzikaal decor met zang en dans, onder meer tijdens het folklore bal op zondag. Kortom, een gezellig volksfeest feest waar talrijke biertjes gedronken zullen worden.

Hop
Hop© iStock

Artisanaal bierfestival van Saint-Marie-Cappel

Op 26 en 27 september wordt het Festival de la Bière Artisanale georganiseerd. Plaats van het feestelijk gebeuren is Saint-Marie-Cappel en het programma bestaat ook hier uit bierdegustaties en entertainment zoals Vlaamse volksspelen. Een wedstrijd voor beste ‘amateur brouwer’, zal de kers op de taart worden!

Kijkje nemen in Steenvoorde

Boerderij Danneels in Steenvoorde opent op 13 september zijn deuren voor het publiek. Je kan er een kijkje nemen in het proces van de verwerking van hop. Drie weken later, op 3 en 4 oktober kan je in centrum Steenvoorde naar de Hoppefeesten.

Stage lopen bij Ghislain Bottein

Tussen 10 oktober en 28 november kan je een bierstage volgen bij bierkenner Ghislain Bottein. Hij leert je in één dag de knepen van het vak.

Streekbieren slurpen in de regio

Wie een bezoek brengt aan één van deze bierfestiviteiten, zal ervaren dat Pays de Flandre een echte biertraditie heeft. Kan je er niet bij zijn of wil je het weekend nog aanvullen, bezoek dan ook eens een typische brasserie of estaminet voor een lokaal biertje dat perfect past bij een streekgerecht zoals potjesvlees of Vlaamse carbonades met frieten.

In Bailleul bijvoorbeeld, kan je in de brasserie ‘Ferme Beck’ de blonde Hommelpap proeven, een bier zonder bewaarmiddelen. Ook in Esquelbecq vloeit het gerstenat want in de daar gelegen ‘Brasserie Thiriez’ worden verschillende bieren gebrouwen, onder meer La Rouge Flamande en l’Ambrée d’Esquelbecq. In Blaringhem kan je in de winkel van ‘Brasserie du Pays Flamand’ nog meer streekbieren proeven en naar huis meenemen na te genieten van de heerlijke smaken van Frans Vlaanderen. En in Méteren kan je naar de nieuwe brasserie ‘Katsbier’. Waar de eigenaar zijn eigen ‘Katsbier’ en ‘Cordillère’ brouwt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content