Scherp mes voorkomt ongelukken tijdens feestdagen

© gf

Niet een scherp mes, maar net een botte keukenhulp vormt een gevaar voor je handen.

Houd je messen scherp. Met deze boodschap waarschuwde de Orde van de 33 Meesterkoks van België alle kerstkoks die tijdens de feestdagen uren in de keuken doorbrengeneen tijdje geleden al. Anders dan wat soms geloofd wordt, is het namelijk een bot mes dat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. ‘Een goed en scherp mes is het belangrijkste gereedschap van een kok’, aldus de Vlaamse meesterkok Stéphane Buyens, voorzitter van de Orde van de 33 Meesterkoks.

Ongevallen

Elk jaar gebeuren in de horeca duizenden bedrijfsongevallen, waarvan de helft snij-incidenten te wijten aan botte messen, zo blijkt. Een bot mes gevaarlijker dan een scherp mes? Jawel!

‘Door de botte messen moeten koks veel meer kracht gebruiken om door hun producten heen te komen’, verklaart Jeffrey Passieux van de Hollandse Slijpservice. ‘Het gevaar van ‘uitschieten’ is dan het grootst. Een scherp mes glijdt daarentegen vloeiend door je producten.’

In de professionele sector speelt ook de onervarenheid van hulpkoks een rol. ‘Er werken veel mensen in de keuken zonder gedegen opleiding’, aldus Buyens. ‘Zij zouden eigenlijk een snijcursus aangeboden moeten krijgen vanuit de overheid. Dat voorkomt uiteindelijk veel extra kosten, veroorzaakt door ongevallen.’

Ook technisch geen cadeau

Een bot mes komt ook de producten die moeten bereid worden, niet ten goede. Ingrediënten worden gescheurd en gekneusd waardoor de structuur wordt beschadigd en sappen verloren gaan. ‘Dit gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit’, is de boodschap verder.

Uiteraard zijn de gevaren van een scherp mes niet onbestaande. Maar doordat je meer controle hebt, is het risico op ongelukken veel kleiner. En als er dan toch een ongeluk gebeurt met een scherp mes, dan geneest de snijwonde sneller en beter, zo wordt nog beweerd.

Regelmatig slijpen is dus de boodschap!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content