Schaarbeek wil toename aan snackbars, cafés en restaurants halt toeroepen

© Belga

De Schaarbeekse schepen van Stedenbouw Frédéric Nimal wil de toename van cafés, restaurants, frituren en ander snackbars op het grondgebied van de gemeente een halt toeroepen.

Voor dergelijke handelszaken zal enkel nog een vergunning afgeleverd worden in gebieden die daarvoor strikt voorzien zijn in het gewestelijk bestemmingsplan, aan de rand van handelskernen en als vervanging van een andere horecazaak.

De schepen wijst erop dat Schaarbeek overspoeld wordt door drank- en eethuizen. De gemeente telt vandaag 332 cafés en 182 snackbars of frituren, tegen respectievelijk 97 en 62 in buurgemeente Sint-Joost-ten-Node of 41 en 24 in Evere, en dat terwijl het aantal aanvragen maar blijft stijgen.

De aanwezigheid van dergelijke handelszaken geeft de gemeente een jong en aangenaam karakter, maar kan ook de levenskwaliteit van de bewoners aantasten door overlast zoals lawaai, parkeerproblemen en zwerfvuil. De gemeente heeft overigens een gevoelige stijging van klachten over dergelijke overlast genoteerd.

Schepen Nimal benadrukte dat hij de opening van nieuwe horecazaken niet wilde verhinderen, maar dat dit gebeurt met respect voor de levenskwaliteit van inwoners en wijken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content