Sauvignon uit de Nieuwe Wereld

Sauvignon is een volledige wijn die aan tafel, en als aperitief, een perfecte functie kan vervullen.

Als bij rode wijn ‘internationale druivensoorten’ worden vermeld, bedoelt men gewoonlijk cabernet sauvignon en merlot. Er zijn in de Nieuwe Wereld geen inheemse druiven die niet met merlot- of cabernetdruiven werden aangelengd. Merlot voor zachtaardigheid, cabernet voor structuur. Maar vaak is het erger gesteld en wordt er bastaardbordeaux gemaakt van de internationale druivensoorten, zonder lokale inbreng.

In het wit wordt deze ‘internationale’ rol opgenomen door sauvignon blanc en chardonnay. De eerste staat voor frisse, aangename wijn; de tweede voor karakter, in associatie met bourgogne. Ook deze twee witte van Franse origine werden massaal naar de Nieuwe Wereld geëxporteerd, maar kwamen er vaak in foute omstandigheden (bodem, klimaat) terecht. Als chardonnay, tegen beter weten in, tot expressieve rijpheid wordt gedwongen, wordt hij ranzig. Als men de frisheid van sauvignon wil garanderen door te plukken vóór de rijpheid, komt de gevreesde geur van kattenpis het feest bederven. Zo is men destijds in Californië met chardonnay de mist in gegaan, en in Nieuw-Zeeland met sauvignon blanc.

Het wereldwijde succes van sauvignon blanc is niet alleen te danken aan zijn reputatie in het moederland, maar ook aan zijn relatief korte vegetatieve cyclus: de druif zou haast overal rijp kunnen worden. Maar om het frisse zuur te bewaren moeten de nachten koel zijn zodat de rijping traag kan verlopen. Vandaar het succes in gematigde klimaten zoals de Loire of Nieuw-Zeeland.

Perfect rijpe sauvignonwijn heeft in de smaak een geheimzinnige vegetale toets die men gewoonlijk associeert met mousse de chêne (versgesneden varens in een eikenbos, iets tussen algen en champignons). En er komen dan nog toetsen van mentol, munt en pompelmoes bij. Zelfs bij lichte overrijpheid komen geuren vrij van tropisch fruit. Iets vóór de perfecte rijpheid zal men citruselementen aantreffen. Is de ondergrond voldoende kalkachtig, zoals in Sancerre of Pouilly Fumé, dan komt er ‘stenigheid’ in de smaak. Goede sauvignon is daarmee een volledige wijn die aan tafel, en als aperitief, een perfecte functie kan vervullen.

De selectie

Nobilo, New Zealand Sauvignon Blanc 2009, Orca Bay Gele nuance in de kleur en puntig-frisse neus. De smaak is levendig en mooi geknoopt over het hele gebied. Goede wijn.
Colryut: 6,25 euro.

Santa Tierra, Sauvignon Blanc Reserva 2009, Colchagua Valley, Chile
Mooie kleur met een lichtgele nuance. Rijpe, wat ronde neus. De smaak is karaktervol en met goede vulling. Goede wijn.
Delhaize: 5,49 euro.

Stonecross, Sauvignon Blanc-Sémillon 2010, South Africa Frisgroene nuance in de kleur. Fijne, wat vegetale neus, iets zilt na opschudden. Puntige maar zachte smaak. Goede wijn.
Colruyt: 4,99 euro.

Marlborough, Sauvignon Blanc 2009, New Zealand Mooie kleur met rijpe nuance. Puntige neus met elementen van peer en tropisch fruit. De smaak is levendig en fris, met grote eenheid. Goede wijn.
Carrefour: 7,20 euro.

Las Puertas, Sauvignon 2009, Valle Central Chile Bijna waterig. Ronde neus met verre toets van honing. De smaak is rijp maar mist puntigheid.
Delhaize: 3,69 euro.

Vina Zamporia, Sauvignon Blanc 2010, Region de Coquimbo, Chile Gele nuance in de kleur maar frisse neus met elementen van tropisch fruit. De smaak is levendig en rijp. Goede wijn.
Carrefour: 4,29 euro.

Besluit: Al deze wijnen, behalve La Puertas, zijn van het ‘juiste’, rijpe type met tegelijk frisse zuren en toetsen van tropisch fruit, de kleur is helder en zuiver. Ze verwijzen naar het aperitiefmoment.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content