Sang-Hoon Degeimbre van L’air du temps in Liernu is Chef van het Jaar

Sang-Hoon Degeimbre © BELGA

Sang-Hoon Degeimbre van het restaurant L’air du temps in Liernu, in de provincie Namen, is door restaurantgids Gault&Millau verkozen tot Chef van het Jaar. Dat is maandag bekendgemaakt op de voorstelling van de editie 2016 van de Gault&Millau.

Degeimbre, die onlangs met San nog een nieuw restaurant opende in Brussel, wordt door Philippe Limbourg, hoofdredacteur van de gids, geloofd omdat hij “enerzijds de huidige trends belichaamt, en anderzijds bereid is om zijn vaak hoogst persoonlijke interpretaties daarvan te delen”. “Wanneer ik kook, ben ik eerlijk en oprecht, ik verwacht geen beloning, al is erkenning krijgen altijd aangenaam natuurlijk”, reageert een tevreden Degeimbre. “Ik kook niet in functie van gidsen of klanten, maar werk vanuit mijn persoonlijkheid en besteed vooral aandacht aan techniek, de emotie en de producten”, aldus de Zuid-Koreaan, die er eigenlijk altijd van droomde om apotheker te worden.

De scores

In de gids staan dit jaar meer dan 1.100 adressen, waarvan 126 nieuwe. Elk van die restaurants en brasseries krijgt een score op 20 toebedeeld. Bij de toprestaurants gaan de hoogste scores net als vorig jaar naar het Hof van Cleve in Kruishoutem en het Brusselse restaurant Bon-Bon, met 19,5 op 20. In de Wulf in Dranouter, Hertog Jan in Zedelgem, L’air du temps in Liernu en de Brusselse klassieker Comme chez Soi scoren elk 18,5 op 20. Drie restaurants verwerven een derde koksmuts met een score van 17/20: La Source in Lanaken, La Paix in Brussel en Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem.

Een opgemerkte entree is er met het Brusselse culi-avontuur Villa in the Sky, eveneens gequoteerd met een mooie 17 op 20. Ook opmerkelijk: Pastorale, het sterrenrestaurant van Bart De Pooter in Reet, moet één punt afgeven en moet het in 2016 stellen met 17 op 20. De Jonge Topchefs van het Jaar zijn, voor Vlaanderen, Marcelo Ballardin van het Gentse restaurant OAK, voor Brussel Maxime Colin van La Villa Lorraine en voor Wallonië Cédric Delsaut van restaurant Bienvenue Chez Vous in Namen.

Overige prijzen

Daarnaast werden nog een hele rist andere titels uitgedeeld. Gastheer van het jaar is Thomas Schmidt van Brasserie Boulevard in Sint-Martens-Latem, brasserie van het jaar is Silo’s in het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. Het mooiste terras ligt in Dilsen-Stokkem en is van restaurant Vivendum. Vinologen vinden de beste wijnkaart in restaurant Roosenberg in Waasmunster en de beste sommelier van het land in Hof van Cleve, in de figuur van Mathieu Vanneste. Tot slot voor de zoetekauwen: de Schone van Boskoop in Boechout tekende voor het beste dessert van het jaar.

De gids ligt vanaf woensdag in de boekhandel en kost 28 euro.

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content