Sam Van Houcke, sous-chef van restaurant Onder de Toren in Hansbeke, heeft een van de meest prestigieuze kookprijzen van België gewonnen: 'Eerste kok van België'. De finale werd gehouden in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge. Jan Rots mag zich dan weer voor een jaar de beste sommelier van het land noemen.

Spannende finale

In Brugge streden nog vijf koks om de titel "Eerste kok van België 2013". Pas op het einde van de spannende wedstrijd waarbij de koks een volledig driegangenmenu moesten presenteren, kon Sam Van Houcke zich onderscheiden. De koks kregen punten van een keukenjury, een proefjury voor voor- en hoofdgerecht en een proefjury voor het dessert.

De 29-jarige Van Houcke werd vorig jaar nog derde. De andere kok-finalisten waren Yves Frans (chef van restaurant Stockmansmolen te Zaventem), Dany Lombart (chef van Le Mayence te Charleroi), Jan Van de Velde (sous-chef van restaurant Numerus Clausus te Lier) en Philippe Vroonen (sous-chef van restaurant Magis, Tongeren) gaan met lege handen naar huis.

Erkende wedstrijd

De organisatie van dit jaarlijks concours komt op naam van de Gastronomische Club Prosper Montagné die deze wedstrijd al houdt sinds 1954. De wedstrijd is sinds 2009 ook officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand.

Doel van de organisatoren is om talent te stimuleren en de Belgische gastronomie te verdedigen en promoten. Voor de winnaars is het de aanloop naar erkenning in de culinaire wereld en naar internationale wedstrijden.

Beste sommelier

Ook de 'Eerste Sommelier' werd gekozen. Die eer ging dit jaar naar Jan Rots van Brasserie Latem uit Sint-Martens-Latem. Hij deed beter dan Joachim Bauwens, Cedric Deblandre, Lieselot Jonckheere en Grégory Van Acker. (DB)

Sam Van Houcke, sous-chef van restaurant Onder de Toren in Hansbeke, heeft een van de meest prestigieuze kookprijzen van België gewonnen: 'Eerste kok van België'. De finale werd gehouden in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge. Jan Rots mag zich dan weer voor een jaar de beste sommelier van het land noemen.Spannende finaleIn Brugge streden nog vijf koks om de titel "Eerste kok van België 2013". Pas op het einde van de spannende wedstrijd waarbij de koks een volledig driegangenmenu moesten presenteren, kon Sam Van Houcke zich onderscheiden. De koks kregen punten van een keukenjury, een proefjury voor voor- en hoofdgerecht en een proefjury voor het dessert. De 29-jarige Van Houcke werd vorig jaar nog derde. De andere kok-finalisten waren Yves Frans (chef van restaurant Stockmansmolen te Zaventem), Dany Lombart (chef van Le Mayence te Charleroi), Jan Van de Velde (sous-chef van restaurant Numerus Clausus te Lier) en Philippe Vroonen (sous-chef van restaurant Magis, Tongeren) gaan met lege handen naar huis.Erkende wedstrijdDe organisatie van dit jaarlijks concours komt op naam van de Gastronomische Club Prosper Montagné die deze wedstrijd al houdt sinds 1954. De wedstrijd is sinds 2009 ook officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Doel van de organisatoren is om talent te stimuleren en de Belgische gastronomie te verdedigen en promoten. Voor de winnaars is het de aanloop naar erkenning in de culinaire wereld en naar internationale wedstrijden. Beste sommelierOok de 'Eerste Sommelier' werd gekozen. Die eer ging dit jaar naar Jan Rots van Brasserie Latem uit Sint-Martens-Latem. Hij deed beter dan Joachim Bauwens, Cedric Deblandre, Lieselot Jonckheere en Grégory Van Acker. (DB)