Rotterdam: Wereldstad met een markthal

Rotterdam is sinds 1 oktober een hotspot rijker: een gigantische overdekte marktplaats waar je inkopen kunt doen en gezellig rondkuieren onder een kunstig dak.

Barcelona, Kopenhagen of Stockholm hadden er al één, in het rijtje past nu ook Rotterdam: wereldsteden met een overdekte markthal. Met een indrukwekkende locatie zo groot als een voetbalveld, zo hoog als een kathedraal, en bulkend van de kraampjes met verse vis, vlees, brood, groenten en delicatessen kun je uren lang je hart ophalen aan verse producten in een eigentijds decor.

Markthal Rotterdam, de eerste in zijn soort op Nederlandse bodem, bundelt zowat honderd kramen die hun verse koopwaar aan de man brengen. Daarnaast telt de trekpleister een vijftiental foodshops, acht restaurants, en 220 winkel- en horecapanden en een uitgebreide parkeerruimte, allemaal ondergebracht in een gebouw met kunstig plafond en boogvormig dak.

De ingenieuze architectuur en constructie van de gevel is ongetwijfeld dé blikvanger. Het foodwalhalla heeft een huifkarvorm, terwijl de voor- en achtergevel (zeg maar in- en uitgang) een opmerkelijk kabelnetwerk met glas vormt, de grootste ooit in Europa.

‘We inspireerden ons op voorbeelden uit Spanje en Scandinavië’, legt architect Renske van der Stoep uit. ‘Het is een oosterse bazaar in een hedendaagse jas. Het gewelf werd bekleed met grote aluminiumplaten waarop Arno Coenen groenten en fruit schilderde.’ De Amerikaanse nieuwszender CNN plaatste De Markthal al in de top tien van de meest opzienbarende architectuur van 2014.

Uiteraard is het nieuwe ‘kloppend hart’ van Rotterdam ook een ontmoetingsplaats waar je met een blok Goudakaas of Surinaamse specialiteiten in de boodschappentas nog even kunt bijpraten bij een kop koffie, een klein hapje of een dampend bord soep. Ideaal dus voor foodies die een dagje smaakvol willen doorbrengen.

Adres: Hoek Binnenrotte / Blaak, direct achter station ‘Rotterdam Blaak’. Praktische informatie: Markthal Rotterdam is geopend van 9.00 ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds. Meer info over de Markthal, klik hier.

Meer over culinair Nederland, klik hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content