Roger Van Damme, 20 kilo lichter: “Dessertjes kunnen echt wel”

© BELGA

De patissier Roger Van Damme is behoorlijk wat kilo’s kwijt dankzij hetzelfde proteïnedieet dat ook Bart De Wever van een nieuwe start voorzag. Een sterrenchef die een tijd lang enkel poedertjes eet? Daar moeten wij het fijne van weten.

PronoKal is een medische behandeling om gewicht te verliezen. In de eerste, erg strenge fase van het dieet, zijn enkel proteïnesmaaltijden en groenten toegestaan. Samen met zijn begeleidende dokters Els Lemmens en Chris Goossens (“Zonder hen doe ik dit interview niet. Het is tenslotte dankzij hen dat dit alles gelukt is.”) vertelt Roger Van Damme over het dieet dat hem een nieuwe start heeft gegeven. “PronoKal was voor mij de wake-upcall die zei: “het is te ver gekomen, ga weer gezond leven.” “

Ik was nogal verbaasd toen ik hoorde dat jij, mijn dessertjesheld, een proteïnedieet had gevolgd. Want hoe kan iemand die zo gepassioneerd is door koken er nu voor kiezen dat niet meer te doen?

Van Damme: “Ik wou mijn conditie verbeteren en ben, toen ik nog twintig kilo zwaarder was, stevig beginnen sporten. Een jaar lang ben ik drie keer per week gaan lopen, maar ik viel geen kilo af. Op een gegeven moment kwam ik dan terecht bij een sportarts, Els Lemmens, die me PronoKal voorstelde. Op heel korte periode had ik resultaat. Plots zeiden mensen me weer dat ik er goed uitzag.

Dat moet ook een beetje voor mijn werk, natuurlijk. Mensen zouden algauw kunnen denken dat je geen desserten mag eten, want die ene kok die ze maakt op TV weegt te veel. Terwijl dat wel kan: je mag echt wél desserten eten! Je doet het gewoon beter binnen een evenwichtig voedingspatroon.”

We gaan steeds meer naar puur voedsel, we worden wantrouwiger tegen toegevoegde suikers,…

Dr. Goossens: “Ik begrijp wat je bedoelt. Dit voelt synthetisch aan.”

Ja.

Dr. Goossens: “Dat klopt ook. Dit is synthetisch. Maar je hebt het wel nodig om er te geraken. Kijk naar Roger: hij eet nu helemaal anders. Weet je trouwens hoeveel synthetische producten er in de toonbank bij de bakker liggen? Of hoeveel er in je charcuterie zitten?”

Dr. Lemmens: “De overgang van je opgebouwde voedingspatroon naar een gezond, is voor veel mensen heel moeilijk. PronoKal kan die mensen helpen, juist omdat het zo radicaal is: eerst mag je helemaal niets behalve wat groenten en proteïnemaaltijden. Hoe verder je geraakt in het programma, hoe meer je terug krijgt: dan mag je weer een stuk vlees of vis, je krijgt weer ontbijt, fruit,… Zo voeden we onze patiënten eigenlijk weer helemaal opnieuw op.”

Jij volgde deze behandeling terwijl je wel elke dag in de potten moest staan roeren.

Van Damme: “Ja, dat is zwaar geweest.”

Mocht je dan wel proeven van wat je maakte?

Van Damme: “Dat heb ik wel gedaan.”

Dr. Goossens: “Mannen hebben het iets makkelijker om in ketose (nvdr.: de staat waarin het lichaam meer vet verbrandt doordat het weinig koolhydraten opneemt) te blijven. Vrouwen gaan rapper uit ketose wanneer ze wat suiker binnen krijgen. Dan voel je je gigantisch slecht. En daarna moet je terug in de ketose geraken. Waardoor je je opnieuw slecht zal voelen. Maar als je je goed aan het dieet houdt, krijg je net bakken energie.”

De kok, hier nog in 2014, is een fervent sporter.
De kok, hier nog in 2014, is een fervent sporter.© BELGA

Goossens: “Als je na drie weken PronoKal een glas cola aangeboden krijgt, vind je dat niet meer lekker. Je bent suiker zo ontwend dat het lijkt alsof je pure siroop aan het drinken bent. Na het strenge gedeelte van de kuur, wil je het soort voedsel dat je voorheen at simpelweg niet meer.”

Van Damme: “Hetzelfde voor een heel pak frieten: ik krijg dat gewoonweg niet meer op. En erna ben ik er ziek van. Mijn lichaam verdraagt dat niet meer.”

Kan je dan nog wel koken op dezelfde manier als voorheen?

Van Damme: “Het heeft wel een invloed op mijn gerechten, ja. Ik heb tijdens mijn behandeling nieuwe groenten leren kennen, dus die gebruik ik nu ook in mijn nieuwe recepten. Ik zal al eens rapper een pastinaak gebruiken, een stuk avocado, peterseliewortel,…

Vroeger moest een sterrenmenu altijd bestaan uit drie onderdelen: aardappelen, groenten en vlees. Vandaag hoeven die aardappelen daar niet altijd meer bij. Ik heb in een bepaald gerecht bijvoorbeeld al gnocchi’s vervangen door extra groenten. En puree geef ik tegenwoordig liever in een kommetje apart.”

Wil je op die manier dan mensen leren wat het is, gezond eten?

Van Damme: “Ik wil mensen wel wakker schudden, ja. Kijk: 90 % van de diabeten krijgt diabetes type 2 door verkeerd te eten. Blijf sporten, eet gezond.”

Dr. Goossens: “Obesitas is erkend als een ziekte. Dus moet je het ook behandelen als een ziekte. Al te vaak krijgen mensen met overgewicht medicatie voorgeschreven tegen de gevolgen daarvan (zoals diabetes of artrose), terwijl die symptomen zouden verdwijnen als de patiënt zou afvallen. PronoKal is een medische behandeling tegen overgewicht.”

Van Damme: “Dat klopt. Tot voor kort nam ik voor allerlei kwalen zes pillen per dag. Weet je hoeveel ik er nu nog pak? Nul. Waarom zou ik het nog doen? Ik voel me goed!”

Benieuwd naar wat een sterrenchef doet met proteïnemaaltijden? Roger Van Damme deelde dit recept met ons:

Mediterraanse omelet met witloof

Roger Van Damme, 20 kilo lichter:
© Roger Van Damme
Ingrediënten (voor 1 persoon)
  • Mediterraanse omelet PronoKal
  • 170 g witloof
  • 60 g oranje paprika
  • Currypoeder
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Mix het poeder van de omelet met water op kamertemperatuur. Laat het mengsel dan even aan de kant staan.
  2. Verwarm een pan en giet daarin het mengsel van de omelet. Laat rustig garen en voeg currypoeder en stukjes witloof toe.
  3. Haal de omelet, als ze gaar is, van het vuur. Vouw dubbel en dresseer met verschillende soorten sla en reepjes oranje paprika.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content