Zwierig Italiaans

© Michel Vaerewijck

De toptrattoria Dolce Amaro (Brussel) serveert smakelijke Italiaanse gerechten van een authentieke, landelijke eenvoud.

Dolce Amaro (niet te verwarren met Dolce Campagna aan de Vleurgatsesteenweg) is open sinds januari 2010. Vanaf de eerste dag hapte het publiek toe, want de Italiaanse gerechten zijn van een authentieke, landelijke eenvoud en hebben smaak. Daar komt nog bij dat de sfeer ongedwongen is, zoals in een echte trattoria.

Dolce Amaro kwam op de plaats waar twee jaar terug EatCetera was. Met de komst van de Italianen werd de stijl nog eens geactualiseerd. De muren zijn nu antracietkleur en molgrijs. Het geheel wordt opgevrolijkt door een artistieke wijnmuur en een muurlange foto van Piazza del Campo in Siena. Centraal staat de bar, die het restaurant in tweeën deelt. Er is een open keuken, waar chef-kok Felice Notarnicola in vrolijk keukenkostuum zijn commedia dell’ arte opvoert. Met zo’n open atelier blijft niets verborgen, ook niet het lawaai en de luchtjes. Onder het middaguur zijn bureaucraten in de meerderheid. ’s Avonds zijn de klanten kosmopolitisch.

Op de spijskaart staan de gerechten vermeld in het Italiaans en het Frans. Het lezen ervan scherpt de honger: tagliolini met saus van zee-egel en tomaat (18 euro), rundertartaar met buratinakaas (20 euro), ravioli met boleten en truffelcrème (16 euro). Er is een wijnkaart met uitsluitend Italiaanse flesjes. Die kaart is eigenlijk overbodig want als je een keuze hebt gemaakt, komt Michele Console een flesje voorstellen dat niet op de kaart staat. Wij volgden zijn suggestie en hadden geen ongelijk: de kurk ging van een Siciliaanse Nero d’Avola, Barone Sergio, DOC Eloro, als zonnige rode die zijn prijs meer dan waard was (29 euro).

Er kwamen twee voorgerechten: terrina di polpo alla griglia con salsa limoncella, gemaakt van samengeperste inktvis (13 euro) en involtino di melanzana pastellata con gamberone e burratina (roulade van aubergine met gamba en kaas, 16 euro). Hoofdgerechten waren: op lage temperatuur gestoofd lamvlees met artisjok (23 euro) en pasta in de vorm van inktvisringen met venusschelpen, kleine witte bonen, veel knoflook en salie (18 euro). Deze rustieke getinte, uiterst smakelijke maaltijd werd afgesloten met een semifreddo met mango (6 euro).

Dolce Amaro heeft achter het restaurant een ruime stadstuin met beschermd terras. Bij mooi weer is het op deze uitverkoren plek goed toeven. (PvD)

Keuken: 7,5
Decor: 7,5
Comfort: 7
Bediening: 7,5
Prijs/kwaliteit: 7,5

DOLCE AMARO, Charleroisesteenweg 115, 1060 Brussel, tel. 02 538 17 00. Lunch: 17,50 euro. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content