Wine Bar des Marolles: Kwaliteitsadres zonder gastrosnobisme

© cwf&PH

In de intieme Wine Bar des Marolles verwerken de koks eersteklas streekproducten tot eerlijke gerechten. Eten doe je in een vermakelijke theatrale belle-époque-inrichting met negentiende-eeuwse Belgische schilderijen.

Vincent Thomaes was ooit de wijnkeldermeester van het Château du Mylord, maar verliet het slot en installeerde zich in de volkse Hoogstraat in Brussel. Daar stichtte hij, in 2013, in twee zeventiende-eeuwse huisjes, de Wine Bar des Marolles en de delicatessenwinkel Le Marché du Wine Bar.

De bistro is een kwaliteitsadres zonder tralala, waar de koks eersteklas streekproducten verwerken tot eerlijke gerechten. De theatrale belle-époque-inrichting met negentiende-eeuwse Belgische schilderijen behaagt en vermaakt.

Wine Bar des Marolles: Kwaliteitsadres zonder gastrosnobisme
© cwf&PH
Wine Bar des Marolles: Kwaliteitsadres zonder gastrosnobisme
© cwf&PH

Vincent Thomaes ontvangt in vrijetijdskleding en zit nooit om een kwinkslag verlegen. De vrouwelijke chef-kok blijft evenwel uit het zicht.

Er zijn twee spijskaarten : de ene met klassiekers uit de terroirkeuken, de andere met seizoengebonden bereidingen. Vleesgerechten hebben het overwicht. Bij de vaste waarden behoren pastei van kippenlever (10 euro), in huis gerookte Schotse zalm ‘Label Rouge’ (15 euro), Morteau-worst met groene Le Puy-linzen (20 euro) en rundswangen van Aubrac-rund in rode wijn met knolselder- puree (21 euro).

Wine Bar des Marolles: Kwaliteitsadres zonder gastrosnobisme
© cwf&PH

De wijnkeuze is op sterrenniveau, de prijzen op bistroniveau. Verder is er een uitgebreide collectie champagnes, afkomstig van kleine producenten. De keuze kun je best aan Vincent Thomaes overlaten, dan ben je zeker van het juiste glas.

Onze keuze

Als perfect aperitief was er een glaasje biodynamische Viognier Mur-Mur-Ium, AOC Ventoux 2013 (5,30 euro). Er kwam dubbel gebakken brood op tafel, met een heerlijk dikke, knapperige korst, gemaakt met bloem van een windmolen bij Aat, en opgediend met boerenboter uit Flobecq.

Zes creuse oesters uit Gillardeau waren onberispelijk van kwaliteit (18 euro) en een salade van tongetjes van ambachtelijk grootgebrachte varkens was gedrenkt in een fris-zure kruidenvinaigrette (12 euro). Een koninklijk stuk skrei uit de oven rustte op een bed van spinazie met groentepuree (26 euro) en zwezerik en nier van kalf, gedompeld in dikke mosterdsaus, waren vergezeld van basmatirijst (25 euro).

Een île flottante van gepocheerd eisneeuw lag in vanille- saus (6 euro) en een bijbehorend glaasje vier jaar oude Rivesaltes sloot deze smakelijke, stemmige en redelijk geprijsde maaltijd af.

Le Wine Bar des Marolles, Hoogstraat 198, 1000 Brussel, 02 503 62 50, en Le Marché du Wine Bar, 0496 820 105. Open van donderdag tot zondag, van 19 tot 23 uur, op zaterdag en zondag ook ’s middags open.

Wine Bar des Marolles: Kwaliteitsadres zonder gastrosnobisme
© cwf&PH

DRIE VRAGEN AAN DE CHEF

1. De baas

Vincent Thomaes was twintig jaar sommelier en zaaldirecteur in het gastronomische restaurant Château du Mylord (twee Michelinsterren) in Ellezelles. Tot enkele jaren geleden werd het kasteel uitgebaat door Vincent Thomaes en zijn broers Jean-Baptiste en Christophe.

2. Favoriete restaurant

Maison D. in Ronse heeft bij Vincent Thomaes een streepje voor. De chef-kok Didier Bourdeaux werkte acht jaar in het Château du Mylord, heeft veel talent en kookt met seizoengebonden streekproducten.

www.maison-d.be

3. De ideale slager

Voor Thomaes is Chez Clotaire in Aat (rue du Moulin 10, tel. 068 28 26 70) de ideale slager. Hij werkt op een ambachtelijke manier en verwerkt onder meer kleine boerderijvarkens tot charcuterie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content