Waar eet je lekkere schaalvis?

Drie uitstekende eetadressen waar je je naar hartenlust tegoed doet aan een schotel vol lekkers uit de zee.

Januari is een prima maand om schaal- en schelpdieren te eten. Waar kunt u zich naar hartenlust tegoed doen aan een schotel vol oesters, mosselen, wulken, venusschelpen, tapijtschelpen, grijze en roze garnalen, langoustines, krabben en kreeften?

Schaal- en schelpdieren moeten vooral vers zijn en dan is een regelmatige aanvoer gewenst. De eerste garantie voor kwaliteit is dat er debiet is: er moet veel gekocht en veel verkocht worden. Wie schaal- en schelpdieren bestelt in een restaurant met een onregelmatige toeloop, neemt risico’s. In vermaarde Parijse brasseriën met veel va-et-vient is het verorberen van een ‘zeebanket’ uitgegroeid tot een traditie. Vijfentwintig jaar geleden waaide de brasserieformule over naar Brussel en ook daar ontstonden populaire, laagdrempelige gelegenheden waar men met gesloten ogen schaal- en schelpdieren kan bestellen.

Koploper is Les Brasseries Georges (meer dan 100.000 bezoekers per jaar). Dit stukje Parijs in Brussel heeft voor de deur een écailler waar non-stop oesters worden gekraakt. De oesters dragen naast een herkomstbenaming ook de handtekening van de kweker. Er is in ons land geen ander eethuis dat zoveel zeevruchten verzet. Les Brasseries Georges is dan ook het beste adres voor een zeebanket. Kostprijs: van 49,60 tot 96,30 euro voor twee.

Le Saint Georges beschikt ook over een banc d’écailler. Het wijkrestaurant in een veilig stuk Schaerbeek werd onlangs vergroot en kreeg een nieuwe inrichting. Men komt er voor de gezellige drukte en de vriendelijk geprijsde en goed gevulde ‘plateau de fruits de mer’ (van 22 tot 48 euro). De warme bereidingen zijn helaas onregelmatig van kwaliteit.

Café Maris heeft net zoals de twee al genoemde adressen een oestertoog voor de deur. De keuze aan schaal- en schelpdieren is groot. De schotels met zeevruchten kosten van 26,85 euro tot 51,50 euro per persoon. De directie is, net zoals Le Saint Georges, van Griekse oorsprong.

Les Brasseries Georges: Winston Churchilllaan 259, 1180 Brussel. Tel. 02/347.21.00
Brasserie Le Saint Georges: 81 Emile Maxlaan, 1030 Brussel. Tel. 02/736.78.26
Café Maris: Chaussée de Waterloo 1260, 1180 Brussel. Tel. 02/374.88.34

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content