Vrijdag visdag: Antwerps visrestaurant in garage

Het nieuwe restaurant Vrijdag Visdag, ondergebracht in een voormalige garage in de Antwerpse Lange Elzenstraat, kende meteen een grote toeloop.

Visliefhebbers staat in de rij om op van grof steigerhout getimmerde hoge stoelen, dicht tegen elkaar, in een met tochtstrips van de buitenwereld afgescheiden garage schaal- en schelpdieren te eten. Baas Philippe Hawinkel is niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft al heel wat zeewatertjes doorzwommen.

Phil stamt uit een horecafamilie en stond aan de basis van initiatieven die niet allemaal even goed afliepen, zoals een restaurant, een oesterkraam en een groothandel in schaal- en schelpdieren. Toen de grootste leverancier op de fles ging, ging ook de groothandel dicht en is Phil gaan koken op een privéjacht.

Bij zijn terugkomst heeft hij zijn oude bakfiets weer bovengehaald om oesters te verkopen op de Vreemdelingenmarkt. De formule sloeg aan en er is een grotere kraam bijgekomen en een partyservice met een opslagplaats met cateringkeuken.

Er was ook een garage, die eigenlijk nergens toe diende. Daarom werd de ruimte met behulp van kreeftenkooien en palingnetten ingericht tot maritiem restaurant. De zaak ging open op 6 december 2013 en eerst kon je er alleen op vrijdag eten. De toeloop was echter zo groot dat de openingsuren al snel werden uitgebreid.

Wij kwamen met twee en namen vier lekkere peuzelhapjes: wulken in gepeperde bouillon (7 euro), pata negra met vijgen (10 euro), kreukels (7 euro) en vers gekookte krabbenpoten met mayo (9 euro). Er waren twee hoofdgerechten: een miezerig klein tarbotje opgediend met lekkere lamsoor, schelpjes, kruidenpuree en zure roomsaus (25 euro) en papilotte van ongezond aluminiumfolie met te ver doorgegaarde kabeljauw op bed van groenten met keurig op maat gesneden kasteelaardappelen (25 euro). (PvD)

Vrijdag Visdag, Lange Elzenstraat 75, 2018 Antwerpen, 0495 10 80 08. Van donderdag- tot en met zondagavond en vrijdagmiddag, vrijdagvisdag.be, oesterkraam.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content