Voer voor foodies: 14 sfeervolle plekken aan de kust voor lekkerbekken

Goesepitte43 © .

Dineren op veertig meter hoogte, nippen van unieke Japanse sakes, smullen van Hawaïaanse ‘poké bowls’ en wijn plus kunst proeven. Veertien plekken voor lekkerbekken in Knokke-Heist, Brugge & Cadzand.

KNOKKE-HEIST

CWART

Kalfstraat 42, 8300 Knokke-Heist, cwart.be

Open elke dag vanaf 19 uur., gesloten op dinsdag en woensdag (wijnbar 16 tot 23 uur).

Een historische boerderij uit 1335, de Ceuvelhoeve, werd omgevormd tot een kunstenplatform dat zich inzet voor opkomende kunstenaars. De architectuur is strak en uitgepuurd, met respect voor het authentieke karakter van de hoeve. De initiatiefnemers zijn twee vrouwen, Corinne Walder en haar dochter Kiki uit Knokke.

Behalve thematische groepstentoonstellingen komen ook de gastronomische en oenologische kunst aan bod. Zo is er een wijnbar met een prachtig terras, waar wijnen van kleine familiale domeinen per fles of per glas worden geschonken. Het restaurant mikt vooral op klassieke en herkenbare gerechten op basis van producten van betrouwbare herkomst.


MÁS BRASA

Smedenstraat 57, 8300 Knokke-Heist, masbrasa.be

Gesloten op woensdag, donderdag en zondag.

Het vroegere restaurant Brasa Grill heropende onlangs onder de naam Más Brasa, wat in het Catalaans zoveel betekent als ‘meer grill’. De grootstedelijke inrichting is gebleven: een mix van glas, staal, hout, beton en baksteen, met zichtbare buizen en leidingen, zoals in een Amerikaanse loft. Ook het concept blijft min of meer hetzelfde: een brasseriekeuken met invloeden uit Spanje en Zuid-Amerika, met onder meer rundvlees op de grill en gevogelte aan het spit. Maar er komt nu meer aandacht voor vis en schaal- en schelpdieren.

De eigenaars zijn nog altijd Frederik Boussy, zijn zus Fleur en haar man Edwin Menu, samen ook eigenaar van het hippe Cuines, 33 in dezelfde straat. Alleen richt Frederik Boussy zich nu voltijds op Más Brasa, terwijl zijn zus en haar man Cuines, 33 blijven leiden.

Más Brasa
Más Brasa© GF


DE KRUIER

Ramskapellestraat 66, 8301 Knokke-Heist, kruier.be

Gesloten op dinsdag en woensdag (elke dag open tijdens de zomervakantie)

In Knokke vind je makkelijk een restaurant langs de kustlijn. Toch nemen velen hun auto om enkele kilometers het hinterland in te rijden naar De Kruier. De broers Pieter en Maarten Callant namen dit eetcafé over van hun ouders en maakten er een gezellig en goed restaurant van. Ze richtten het smaakvol in als landelijke taverne, de bediening is vlot en vriendelijk, en de sfeer informeel. De hoofdzakelijk klassieke Belgische gerechten (garnaalkroketten, tomaat-garnaal, gebakken slibtongen, rundertartaar) worden hier onberispelijk klaargemaakt in de open keuken.

Naast De Kruier staat een historische windmolen die bezocht kan worden. In de bezoekersruimte vind je Café René, waar wijnen en tapas worden geserveerd.

Voer voor foodies: 14 sfeervolle plekken aan de kust voor lekkerbekken
© GF


BRASSERIE BRISTOL

Zeedijk 291, 8301 Knokke-Heist, brasseriebristol.be

Gesloten op woensdag en donderdag.

Dit is zonder meer een van de mooiste brasserieën van het land: hedendaags chic en strak, met een donkere houten plankenvloer, stijlvol gedekte tafels met zicht op het strand, een keuken achter glas, en een grote bar waar je aan de toog kunt eten. De naam werd ontleend aan Hotel Bristol, dat in 1927 op deze plek zijn deuren opende. In 2005 besliste de eigenaarsfamilie om het hotel te slopen en er een residentie op te trekken, met gelijkvloers een brasserie. Daar staat kleinzoon Christian Delacourt in de keuken, terwijl zijn echtgenote Ann Decuypere de bediening verzorgt. Zij schoolde zich bij tot sommelière, wat resulteert in een uitgebreide keuze van wijnen uit alle windstreken. Brasserieklassiekers zoals garnaalkroketten, gebakken zeetong en rundertartaar worden aangevuld met een aantal creatievere bereidingen.

Brasserie Bristol
Brasserie Bristol© Didier Van Dooren


BRUGGE

ZET’JOE

Langestraat 11, 8000 Brugge, zetjoe.be

Gesloten op zondag en maandag.

Zelfs nu hij de zestig is gepasseerd en zijn driesterrentempel De Karmeliet heeft gesloten, kan Geert Van Hecke het koken niet laten. Vorig jaar opende hij in een charmant historisch huisje, in dezelfde straat als De Karmeliet, deze elegante bistro. De sfeer bij Zet’joe is warm, gezellig en gastvrij.

Er zijn beduidend minder plaatsen dan in De Karmeliet, de menu’s zijn korter en goedkoper, je vindt er uitstekende wijnen tegen redelijke prijzen en zelfs een tiental wijnen per glas. Er zijn ook minder hapjes vooraf, maar zelfs dan kan Van Hecke zijn driesterrentalent niet verstoppen. Met flair en brio demonstreert hij dat hij nog altijd een van de beste koks van dit land is. Met ingrediënten van topkwaliteit, precieze cuissons, zorgvuldige dosering van smaken, verfijnde jus en sauzen, en elegante presentaties. Het leverde hem in het eerste jaar meteen een Michelinster op, volkomen terecht.

Zet'Joe
Zet’Joe© As-Deldycke


CÔTE BELGE

Sasstraat 53, 8301 Ramskapelle (Knokke-Heist), cotebelge.be

Open vanaf 16.30 uur (zaterdag vanaf 12 uur), gesloten op zondag.

Naast hun bistro Vin Perdu in Oud-Turnhout openden kok Joeri Huybs en zijn vrouw Griet Broeckx twee jaar geleden deze brasserie in een deelgemeente van Knokke-Heist, weg van het drukke toeristische centrum. Gedurende meer dan zestig jaar was dit een lokaal palingrestaurant, De Palingpot. Behalve het terras aan het Leopoldkanaal is er niets meer dat naar dat verleden verwijst. Het interieur werd compleet heringericht in trendy koloniale stijl.

De spijskaart is uitgebreid, met hoofdzakelijk Belgisch-Franse klassiekers en ook een hoofdstuk ‘kindergerechten’. Interessant is een driegangenmenu van 37 euro, waarbij je voor elke gang de keuze hebt uit vier gerechten.

Aan de lange bar kun je een cocktail of glas wijn krijgen, eventueel met tapas zoals jamón ibérico of een kroketje bacalao.

Côte Belge
Côte Belge© CWF&PH


CHEZ

Zeedijk 563 (Rubensplein), 8300 Knokke-Heist,

Elke dag van 9 tot 21 uur tot 30 september.

Speciaal voor de zomer werd dit nieuwe pop-upconcept gelanceerd door Emm Verheyden, bekend van onder meer het online magazine The List. In deze mix tussen een food market en een aperobar kun je terecht voor bioburgers en wurgers (een variant op de hamburger met hartige wafels van pompoen en speltmeel), Hawaïaanse poké bowls met rauwe vis, kip of tempé in combinatie met rijst en groenten, en allerhande gevulde kroketten. Je bent ook welkom om alleen iets te drinken, er is een ruim aanbod aan cocktails en gezonde sappen en limonades.

Bestellen gebeurt aan een centrale toog, waarna je kunt kiezen: een fauteuil op een loungeterras, een strandstoel of een hangmat.


GOESEPITTE43

Goezeputstraat 43, 8000 Brugge, goesepitte43.be

Gesloten op woensdag en zondag.

Jan Supply (34) werkte onder meer bij sterrenchef Danny Horseele in ’t Molentje en in de brasserie Refter van Geert Van Hecke. Nu heeft hij zijn eigen restaurant in de Brugse wijk Goesepitte, in een van die vele smalle, stille straatjes die Brugge rijk is. Achter het huisnummer 43 bevond zich tien jaar geleden al een restaurant, nadien werd het een woonhuis, wat er nog altijd aan te zien is. Maar de restaurantkeuken bleef bewaard, en zo kon Supply meteen van start. Hij plaatste er een houtskooloven bij.

Supply heeft een gedegen klassieke basis en gebruikt die in smakelijke gerechten met een moderne touch. Leuk is dat je telkens de keuze hebt uit drie groente- en aardappelbereidingen als garnituur. Mis de crêpe Normande niet, Supply voert dit legendarische nagerecht perfect uit: de pannenkoek flinterdun en knisperend aan de randen, de appelschijfjes mooi gekaramelliseerd.

Goesepitte43
Goesepitte43© .


NJORD ROOFTOP

Rederskaai 60, 8380 Zeebrugge, njord.restaurant

Gesloten op donderdag.

Het nieuwe cruisegebouw in de jachthaven van Zeebrugge is veertig meter hoog. Op de hoogste verdieping ging dit jaar het nieuwe rooftoprestaurant Njord open. De naam verwijst naar een zeegod in de Noorse mythologie. Door de ruiten die zeven meter hoog zijn, is het uitzicht op de Noordzee en de torens van Brugge adembenemend. Het restaurant biedt plaats aan 120 gasten. De chef is David Dendooven, telg van een horecafamilie die al twee restaurants aan de kust bezit.

Op het menu staan klassieke Belgische gerechten als garnaalkroket, tomaat-garnaal, paling in ’t groen, gebakken zeetong en mosselen, daarnaast ook zeevruchtenschotels en voor de vleesliefhebbers vol-au-vent en boven een houtvuur gegrilde rundsteak of lamskroon. “Alsof je in de hemel dineert”, zo beschrijven veel gasten hun ervaring.

Njord Rooftop
Njord Rooftop© Jan D’Hondt


RETRANCHEMENT- SLUIS – CADZAND

GRENZELOOS

Zwinstraat 3, 4525 AC Retranchement (Nl), grenzeloosretranchement.nl

Elke dag open vanaf 18 uur, op zaterdag en zondag vanaf 12 uur, gesloten op maandag en dinsdag.

Pal op de grens van België en Nederland heeft de Zeelandse chef Bart van Kruiningen zijn grill-rotisserie gevestigd in een oude loods. Alles draait hier rond een open houtvuur midden in het restaurant waarop vlees, vis en schaaldieren worden gegrild. De stoelen en tafels zijn van ruw hout, de sfeer is informeel, maar je kunt hier wel topproducten krijgen als zeebaars, zeetong, tarbot, langoustines, kreeft, en gerijpt rundvlees van toprassen als Black Angus, Hereford, Holstein en Rubia Gallega. Bij mooi weer kun je er eten op het terras, dat naadloos overvloeit in de eetzaal, waardoor een echte vakantiesfeer wordt gecreëerd.


LA TRINITÉ

Kaai 11, 4524 CL Sluis (Nl), latrinite.nl

Gesloten op dinsdagavond, woensdag en donderdag.

In het dorp waar Sergio Herman vroeger zijn driesterrenrestaurant had, is dit ook een zaak met gastronomische ambitie. La Trinité veroverde dan ook een Michelinster. Het is gevestigd in een voormalig bankgebouw, de keuken is op de plaats van de vroegere bankloketten gekomen, de grote kofferzaal is nu de wijnkluis. De parking van de bank is omgevormd tot een tuinterras waar het bij mooi weer heerlijk lunchen is.

Ondanks de Michelinster zijn de prijzen van de menu’s redelijk gebleven. De charmante gastvrouw Evelyne de Potter heeft haar beroep in de genen: haar vader had ooit vier horecazaken in Sluis. Haar man François kreeg een gedegen opleiding bij Roger Souvereyns in Scholteshof en bij Charlie Trotter’s in Chicago. Hij werkt graag met topproducten als koningskrab, langoustine, ganzenlever, kaviaar en truffel, en waagt zich af en toe aan een uitstap naar de Aziatische keuken.

La Trinité
La Trinité© GF


PURE C / AIRREPUBLIC & AIRCAFÉ / BLUENESS

Pure C, Strandhotel, Boulevard de Wielingen 49, 4506 JK Cadzand-Bad (Nl) pure-c.nl

Gesloten op maandag en dinsdag (Bar Blueness in hetzelfde hotel elke dag open)


AIRrepublic, Maritiem Plaza 1, 4506 KW Cadzand-Bad (NL), air-republic.com

Gesloten op woensdag en donderdag (AIRcafé open op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur zonder reservaties).

Eerst bereikte hij als kok de wereldtop met zijn restaurant Oud Sluis, vervolgens gebruikte hij zijn talent en reputatie om culinair ondernemer te worden. Nu zie je Sergio Herman op de televisie, op muziekfestivals, als consultant van bedrijven en merken, als oprichter van kosmopolitische brasserieën en bezieler van een nieuwe keten van frituren. Maar het restaurant waar hij voor het eerst de smaak van dit nieuwe leven proefde, is Pure C. Daarmee zette hij een nieuwe standaard voor de horeca aan de kust, op alle vlakken: locatie, sfeer, inrichting, bediening, muziek, kwaliteit in glas en bord. Op de tweede verdieping van het Strandhotel, dat nu volop gerenoveerd wordt, creëerde hij een plek van totale ontspanning, door hemzelf omschreven als het Ibiza-gevoel, naar het eiland waar hij graag met vakantie gaat. Het panoramische uitzicht over de duinen en zee is prachtig. Zijn trouwe chef Syrco Bakker kookt hier in de typische Sergio-stijl: technisch virtuoos, met kleurrijke presentaties, contrasterende texturen, opwekkende zuren en explosieve smaaksensaties.

AIRrepublic
AIRrepublic© CWF&PH

Binnenkort gaat in de lobby van het Strandhotel de bar Blueness open, die ook door Sergio Herman gesuperviseerd wordt. Je kunt er elke dag terecht van 11 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts voor gepersonaliseerde cocktails, unieke Japanse sakes en een uitgebreide wijnkaart van wijnen per glas en per fles.

Tot 22 uur worden er Japans geïnspireerde gerechten en kleine hapjes geserveerd vanuit een open keuken. De chefs zijn Jacklyn Kong en Thijs Baert, die beiden in restaurants van Sergio Herman werkten en opgeleid werden volgens zijn culinaire visie. Ook de gastvrouw, de Zeeuwse Tanja Spuesens, werkte eerder al voor Sergio Herman in The Jane.

Vorig jaar opende Sergio Herman vlak bij Pure C een nieuwe brasserie op een uitzonderlijke locatie: de pier van de nieuwe jachthaven. Hier zijn de bereidingen klassieker en simpeler, met Zeeuwse producten en een hoofdrol voor vis en schaal- en schelpdieren. In de keuken staat de 29-jarige chef Alex Buiten, die ruim vijf jaar voor Sergio Herman werkte, onder meer in Pure C. Dat merk je aan de buitenlandse culinaire invloeden die in een aantal gerechten verwerkt worden.

Naast AIRrepublic vind je het AIRcafé, waar je terechtkunt voor een simpele pistolet met grijze garnalen of een croque monsieur met kaas van een lokale kaasmaker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content