Verheven tafelmomenten in Kluisbergen

© Michel Vaerewijck

Met de komst van chef-kok Jan Supply zijn de culinaire ambities van Deauville opgedreven.

Vader Derlyn had een feestzaal in de buurt en zoon Stijn opende vier jaar terug aan de voet van de Oude Kwaremont restaurant Deauville. De bedoeling was om gewoon eten van goede kwaliteit op te dienen. De komst van chef-kok Jan Supply heeft de culinaire ambities opgedreven.
Supply is niet de eerste de beste kok: de jongeman bracht het tot souschef in ’t Molentje, waar hij leerde wat je wel en niet moet doen. Hij baatte ook enkele maanden het ambitieuze Waarboomhof in Groot-Bijgaarden uit. De zaak werd stopgezet omdat de noodzakelijke vergunningen uitbleven. Jan is dan maar slager geworden in Brugge, waar hij zich inwerkte in de wereld van het vlees.

De spijskaart van Deauville is seizoengebonden en toont respect voor hoogstaande producten van eigen bodem. De lunch wordt voorgesteld volgens drie formules (van 15,75 tot 21,75 euro). ’s Avonds is er een marktmenu van drie gangen (35 euro) en seizoenmenu’s van vier (49 euro) en vijf gangen (59 euro). Wij raden aan bij deze menu’s het wijnarrangement te nemen.

Als sommelier maakt Stijn er namelijk werk van om interessante, passende karakterwijnen te zoeken. Zo maak je ‘verheven’ tafelmomenten mee, zoals wij die met het marktmenu (64 euro eten plus 25 euro wijnen) mochten beleven.

Een jonge, krokante riesling Kabinett Trocken van Geil begeleidde de hapjes. Gemarineerde ansjovis, handgerolde couscous (M’Hamsa) en harissa van tomaat werden perfect begeleid door een Portugese witte van malvasia, encruzado en cerceal, Cor Dão van superwijnmaker Alvaro Castro. Op de huid gegaarde harder verscheen met sublieme duinasperges, zeespaghetti en muntolie en kreeg een eerder traditioneel glaasje chardonnay Petit Chablis, Domaine Sainte Claire, Brocard mee.

Het sappige vlees van Oosterscheldekreeft was gedurfd gecombineerd met rabarber, burrata (kaas) en citroenverbena en kreeg in het glas een Weisser Burgunder 100 Hügel, Wittmann mee, en wij rilden van genot!

Lam met daslook, tuinbonen, jonge wortel en een rode Coume Marie, Préceptorie de Centernach, Côtes du Roussillon Villages kon de euforie nog even vasthouden om vervolgens fris af te sluiten met een nagerecht rond citroen, basilicum en yoghurt.

Pieter Van Doveren

Categorie: verfijnde hedendaagse gastronomie
Keuken 8,5
Decor 7
Comfort 7
Service 8,5
Prijs/kwaliteit 8,5

Restaurant Deauville, Bloemenlaan 1, 9690 Kluisbergen. Tel: 055 208817. Gesloten dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content