Van de tafel naar de kruk: zelfs toprestaurants maken plaats aan de toog

Toque-Tok © CWF&PH

Aan de toog zitten (of hangen), dat deed je vroeger alleen in cafés. Vandaag voorzien zelfs toprestaurants een plaats voor toogfanaten.

Het staat chic vandaag, om een plaats aan de toog te vragen als je uit eten gaat. De sfeer is ongedwongener. Je legt sneller contact met andere klanten en met het personeel. Er valt ook altijd iets te beleven: de koks die gerechten bereiden, de kelners die dranken inschenken, de mixologists die met hun mysterieuze alchemie bezig zijn. Vaak heb je aan de toog meer flexibele eetformules, waarbij je niet alles in één keer hoeft te bestellen en je je eigen volgorde en tempo kunt bepalen. De gerechten zijn eenvoudiger en kleiner zodat je sneller bediend wordt.

Op het eerste gezicht zou je dus denken dat het vooral informele restaurants zijn die een toog installeren, maar dat is niet zo. Zelfs sterrenrestaurants doen mee. Je kunt er even hoogstaande gerechten eten als aan tafel. Topchefs die geen plaats hebben in hun gastronomische restaurant, openen een eetbar ernaast waar je aan de toog kunt eten.

Veel hapjes, drie sterren

Hoe is dat zo kunnen evolueren? De hoofdschuldige is de Franse driesterrenchef Joël Robuchon. Hij doorbrak als eerste de traditie om in een gastronomisch restaurant op comfortabele stoelen en aan gedekte tafels te eten. In Parijs introduceerde hij onder de naam L’Atelier de Joël Robuchon een nieuw eetconcept rond het stijlvolle toogeten. Zijn inspiratie putte hij uit de tapascultuur van de Spanjaarden, die al sinds mensenheugenis kleine hapjes aan de toog bestellen, en uit de Japanse traditie om aan de toog sushi te eten. Robuchon installeerde een grote ronde toog in het midden van zijn atelier, met aan de buitenzijde hoge krukken voor de bezoekers. In het midden van de cirkel bevonden zich de kelners en de open keuken, zodat je het spektakel van de bereiding live kon volgen. Dat was ongezien voor een driesterrenchef, zeker in het traditionele Frankrijk, maar de kwaliteit van de hapjes was zo hoog dat Robuchon zelfs met deze formule sterren wist te verzamelen.

L'Atelier de Joël Robuchon in Las Vegas.
L’Atelier de Joël Robuchon in Las Vegas.© Getty

Robuchon opende een tweede vestiging in Parijs en de daaropvolgende jaren exporteerde hij de formule onder dezelfde naam naar Londen, New York, Las Vegas, Montreal, Bangkok, Hongkong, Sjanghai, Singapore, Taipei en Tokio. De meeste zaken werden bekroond met één of twee Michelinsterren, in Hongkong zelfs met drie. Al snel vond zelfs het meest welgestelde publiek dit leuker en boeiender dan een hele avond aan tafel zitten, wachtend op het volgende gerecht.

walk-ins

Niet te verwonderen dat ook bij ons veel koks zich erdoor lieten inspireren. Hoge krukken werden geïnstalleerd aan de drankentoog, in keukens werden muren gesloopt en er kwam een eettoog. De plaatsen zijn gewild, mensen vragen soms expliciet naar een plek aan de toog, zeker als ze alleen zijn. Je kunt ze niet altijd vooraf boeken, omdat ze vaak dienen voor klanten die onverwachts beslissen om te komen eten – de zogenaamde walk-ins. Ook dat vinden mensen trouwens in toenemende mate leuker dan maanden vooraf te moeten reserveren.

Zijn er ook nadelen aan het toogeten? Voor wie het ultieme comfort wil tijdens het eten, is het niet aan te bevelen. Als je met meer dan twee bent, is het moeilijker praten met elkaar. Al kan dat opgelost worden door aan de hoek van een toog te gaan zitten. Je kunt ook weleens verblind raken door de ogenschijnlijk lage prijzen van de kleine hapjes, zodat je de neiging hebt om meer te bestellen. Op het einde van de avond merk je dat de rekening wel erg hoog is opgelopen. Sowieso moet je de nobele kunst van het toogeten niet beoefenen voor de prijs, maar gewoon omdat je het plezieriger vindt of eens iets anders wilt.

STERRENRESTAURANTS

Bon-Bon, Tervurenlaan 453, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, 02 346 66 15, bon-bon.be

Toen topchef Christophe Hardiquest zijn restaurant naar hier verhuisde, installeerde hij meteen een open keuken en een toog. Een chic sterrenrestaurant dat mee is met zijn tijd.


Chambre Séparée, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent, chambreseparee.be

Het nieuwste project van Kobe Desramaults bestaat louter uit een toog rond een open keuken met authentiek houtvuur, waar je met maximaal twee personen kunt reserveren. De culinaire ervaring is spectaculair en je verveelt je geen seconde.

Chambre Séparée
Chambre Séparée© CWF&PH


L’Ecailler du Palais Royal, Bodenbroekstraat 18, 1000 Brussel, 02 512 87 51, lecaillerdupalaisroyal.be

Als je mensen in maatpak aan de toog wilt zien eten, kun je terecht in dit burgerlijke bastion met klassieke bereidingen van vis en schaaldieren.


The Jane, Paradeplein 1, 2018 Antwerpen, 03 808 44 65, thejaneantwerp.com

Kosmopolitische luxebrasserie van Sergio Herman, met beneden het gastronomische restaurant en boven de Upper Room Bar, waar je drinks & bites kunt krijgen aan een toog rond de bar.


Le Pigeon Noir, Geleytsbeekstraat 2, 1180 Brussel, 02 375 23 74, lepigeonnoir.be


Onberispelijk bereide nostalgische gerechten in dit voormalige duivenmelkerscafé. Hier kun je de kunst van het toogeten in alle comfort beoefenen, want alle krukken hebben rug- en armleuningen.

Le Pigeon Noir
Le Pigeon Noir© CWF&PH


La Villa Emily, Abdijstraat 4, 1000 Brussel, 02 318 18 58, lavillaemily.be

Klein en chic eethuis uit de groep van zakenman Serge Litvine, ook eigenaar van La Villa Lorraine en La Villa in the Sky. De benedenverdieping bestaat alleen uit een toog en een open keuken, waar kok Mathieu Jacri zijn Frans geïnspireerde gerechten bereidt.


BISTRO’S EN GASTROBARS VAN STERRENCHEFS

Gastrobar Gust, Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, 056 31 34 30, gastrobargust.be

Boven het gastronomisch restaurant van topchef Matthieu Beudaert bevindt zich deze gastrobar waar je no-nonsense gerechten uit onze culinaire traditie kunt eten.


Hubert Gastrobar, Langestraat 155-159, 8000 Brugge, 050 64 10 09, Facebookpagina

Prima eetbar naast het sterrenrestaurant Sans Cravate van Henk Van Oudenhove. Dezelfde keuken met braadspit bedient de twee eetzalen, fans van de toog verkiezen de bar.


Toque-Tok, Provinciale Steenweg 371, 2627 Schelle, 03/284.00.50, toque-tok.com

Sterrenchef Roger van Damme, bekend van zijn kunstige desserts, opende dit leuke eetconcept dat helemaal rond kip draait. Nestel je aan de toog en scharrel wat rond in de spijs- en wijnkaart.


U Foodbar, Nassaustraat 42, 2000 Antwerpen, 03 201 90 70, u-antwerp.be

Goed gerunde foodbar in het U Hotel van voormalig tv-presentator Hans Otten en topchef Viki Geunes, met verrukkelijke hapjes en prima wijnen per glas.


BRASSERIEËN EN BISTRO’S

Bovis, Heldenplein 16, 1930 Zaventem, 02 308 83 43, bovis-zaventem.be

Voor topvlees van hoogwaardige runderrassen ben je hier aan het juiste adres. Twee hoge toogtafels met krukken zijn voorzien voor carnivoren met onverwachte honger.


Brasserie Boulevard, Kortrijksesteenweg 175, 9830 Sint-Martens-Latem, 09 279 12 00, blvd.be

Mooie en goed gelegen brasserie van twee ex-werknemers van het Hof van Cleve. Een mix van klassieke Belgische en creatieve gerechten, ook aan de toog.


Colonel, Jean Stasstraat 24, 1060 Brussel, 02 538 57 36, colonelbrussels.com

In deze brasserie in de Brusselse Louizawijk draait alles om vlees van verschillende runderrassen. Je kiest je stuk in de koeltoog, je kunt het opeten aan de warme toog.


Dock’s Café, Jordaenskaai 7, 2000 Antwerpen, 03 226 63 30, docks.be

Al vele jaren een voorbeeld van wat een goede brasserie moet zijn. Daar hoort ook toogeten bij: op de eerste verdieping aan de oesterbar, beneden aan de drankenbar.


Dôme sur Mer, Arendstraat 1, 2018 Antwerpen, 03 281 74 33, domeweb.be

Verse vis en schaaldieren à la plancha, voor je ogen bereid terwijl je aan de toog zit. Het recept voor een gemoedelijk avondje uit.


Lewis, Vrijheid 136, 2320 Hoogstraten, 03 689 82 42, resto-lewis.be

Jazz op de achtergrond, een open keuken, koks die hun swingende gerechten zelf komen presenteren: hier konden een toog en hoge tafels met krukken niet ontbreken.


Brasserie Balthazar, Gilbert Decockstraat 1, 8300 Knokke-Heist, 050 95 08 85, brasseriebalthazar.be

Chique brasserie van sterrenchef Yves Mattagne en ondernemer Serge Litvine (van onder meer La Villa Lorraine). Daar hoort een toog bij, met zicht op bar, open keuken en twee mega-braadspitten.


Côte Belge, Sasstraat 53, 8301 Ramskapelle (Knokke-Heist), 050 51 26 91, cotebelge.be

Nostalgisch-hip kustrestaurant in koloniale stijl, prachtig gelegen aan het Leopoldkanaal. Met goede producten en wijn kun je hier een hele avond lang, gezeten aan een lange toog, gelukkig zijn.

Côte Belge
Côte Belge© CWF&PH


Melchior, Veemarkt 47, 3300 Tienen, 016 35 54 74, melchi-or.be

Gilles Melchior, opgeleid door Peter Goossens, opende dit verrassend hippe restaurant in Tienen, met creatieve gerechten, goede wijnen, warme sfeer, kussens op banken en… een toog waaraan je kunt eten.


ITALIAANS

Botticelli, Albert I-laan 197, 8620 Nieuwpoort-Bad, 0475 78 59 69, botticelli.be

Italiaanse wijnbar en trattoria, met eenvoudige Italiaanse gerechten en wijnen per glas. Je bent meteen in zuiderse vakantiestemming, zeker als je aan een van de eettogen zit.


Cocina, Washingtonstraat 149 en Lesbroussartstraat 16, 1050 Brussel, cocina.be

Eten aan de toog maakt onverbrekelijk deel uit van dit leuke informele concept dat een Italiaanse trattoria en hippe pizzeria met prima producten en levendige sfeer combineert.


Gazzetta, Langehaagstraat 12, 1050 Brussel, 02 513 92 13, gazzetta.be

Niets dan hoge krukken en toogtafels hier en elke dag open van ’s ochtends tot ’s avonds. Eenvoudige maar smakelijke Italiaanse keuken en een schitterende wijnkaart.

Gazzetta
Gazzetta© CWF&PH


AZIATISCH

Dim, Vrijdagmarkt 7, 2000 Antwerpen, 03 226 26 70, dimdining.be

De Japanse eetcultuur is onlosmakelijk verbonden met eten aan de toog. Het is een plezier om de jonge Dimitri Proost bezig te zien in zijn open keuken, waar hij de westerse keuken verenigt met de Japanse, die hij verbazend goed onder de knie heeft.

DIM
DIM© Sam Bynens


Jinza, Draakplaats 3, 2018 Antwerpen, 03 501 28 11, jinza.be

Het tweede restaurant van de uitbaters van het moderne Chinese eethuis Cuichine, deze keer in het teken van ‘east meets west’. En ook van eten aan de toog.


Little Asia, Sint-Katelijnestraat 8, 1000 Brussel, 02 502 88 36, littleasia.be

Eten aan de toog kun je ook in dit verfijnde Vietnamese restaurant van de intussen bekende Quyên, kind van bootvluchtelingen die in België een nieuw leven opbouwden.


Samouraï Ramen, drie vestigingen in Brussel, samourairamen.be

Deze noedels in bouillon worden in Japanse ramenbars traditioneel aan de toog verorberd. Zo is dat ook in deze kleine Brusselse keten, opgestart door de eigenaars van het uitstekende Japanse restaurant Samouraï.


DE TOOG CENTRAAL

La Belle Equipe, Antoine Dansaertstraat 202, 1000 Brussel, 02 502 11 02, labelleequipe.be

Frédéric Nicolay, horeca-trendsetter bij uitstek, heeft de rage van het toogeten natuurlijk ook opgemerkt. Deze wijn- en pizzabar wordt door één lange toog doorkruist. Aan beide zijden ervan kan gegeten worden.


Au Comptoir, Turnhoutsebaan 72, 2275 Gierle, 014 74 85 05, aucomptoir.be

Chef Ivan Menten legt zich toe op het onberispelijk uitvoeren van bekende gerechten in een grote open keuken, omringd door hoge toogtafels vanwaar je de chef in volle actie kunt gadeslaan.


Divin, Verschansingstraat 5-7, 2000 Antwerpen, 03 284 07 40, divinbysepi.be

Een grote vierkante toog met barkrukken staat centraal in dit eetconcept van sommelière Sepideh Sedaghatnia, bekend geworden door Mijn Pop-uprestaurant.


Invincible, Haarstraat 9, 2000 Antwerpen, 03 231 32 07, invincible.be

Bij Kenny Burssens, horecaman en wijnliefhebber in hart en nieren, zit iedereen aan één lange toog, terwijl de koks alles à la minute bereiden.


Tête Pressée, Koningin Astridlaan 100, 8200 Brugge, 0470 21 26 27, tetepressee.be

Pieter Lonneville opende deze traiteurwinkel annex middagrestaurant met één lange toog. Alles wordt in huis bereid, je ziet de chef bezig in zijn open keuken.

Tête Pressée
Tête Pressée© CWF&PH

Partner Content