Toprestaurant in Heverlee

Topproducten die met respect voor de intrinsieke waarde op een originele manier op het bord komen: daar draait het om in restaurant Couvert Couvert (Heverlee). Wij gingen er in euforie van tafel.

Het was talentscout-zakenman en fijnproever Wouter Vandenhaute die de Franse kok Laurent Folmer en zijn Vlaamse echtgenote Veerle Nijs vanuit De Brasserie in Tongeren naar Heverlee haalde. Daar liet Vandenhaute een nieuw restaurant met moderne inrichting bouwen.

Al in 2002 kreeg Laurent Folmer een Gouden Garde als meest Inventieve Kok in de Knack Restaurantgids. Enkele jaren later voegde zijn twee jaar jongere broer Vincent zich bij het keukenteam. De twee komen uit Nancy, kregen een banketbakkersopleiding en gingen aan de slag bij Fauchon en Marc Meneau.

Wouter Vandenhaute is vandaag niet meer rechtstreeks betrokken. Hij is nog wel de huisbaas, adviseert vanuit de bevriende relatie en investeerde mee in de nieuwe inrichting. Het ontwerp is van Marcella Schiepers en Jo Broeckx. De nieuwe, sobere stijl heeft invloeden uit Japan, Spanje en Scandinavië en is chique zonder pronkerig te zijn.

Het geheel past bij de verfijnde en natuurlijke gerechten. Alles is in balans. Zo’n evenwicht komt niet vanzelf: daar moet permanent aan gewerkt worden. Dankzij een hecht team en een intelligente en nuchtere aanpak kon Couvert Couvert organisch groeien naar wat het nu is: een van de beste of misschien wel het beste restaurant van Vlaanderen.

Onze keuze
Topproducten die met respect voor de intrinsieke waarde op een originele manier op het bord komen: daar draait het om. De kaart vermeldt een achttal gerechten. De grootste aandacht gaat naar de menu’s.

Wij kozen het seizoenmenu in vijf gangen (70 euro). Noordzeekrab werd gecombineerd met raapjes, pompelmoes, venkel en hazelnoot en kreeg een lichte krabjus met hazelnootolie mee. Skrei van superieure kwaliteit was in de oven gegaard en kwam met jus van bieten en crumble van gedroogde garnaalkoppen. Sint-jakobsnoten lagen op het bord met in houtskool gegaarde selder en uienjus. Het succulente vlees van op lage temperatuur gegaarde en in de boter gewarmde parelhoen had wortelgroenten met Parmezaanse kaas en mandarijnolie als gezelschap.

Afsluiten deden wij met twee nagerechtjes: gemarineerde ananas met sorbet van komkommer als opvallend geslaagde combinatie en, als slotvuurwerk, pompoen met vanille-ijs, truffel en honing. Wij gingen in euforie van tafel. (PvD)

Restaurant Couvert Couvert, Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee. Tel. 061/29 69 79. Lunchmenu drie gangen met keuze 40 euro, seizoenmenu 70 en 80 euro. Zondag en maandag gesloten.

Kader: hedendaags sober, geraffineerd in eenvoud

Onthaal en bediening: door gemotiveerde mensen

Keuken: moderne, natuurlijke en verfijnde productkeuken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content