’t Vijfde Seizoen **** in Aalter: inventieve, fris smakende bereidingen en goede sfeer

© CWF&PH

Chef-kok Broes Tavernier opende samen met Lien d’Hooge een vijftal jaar geleden het restaurant ’t Vijfde Seizoen in Aalter: een pure productkeuken met verrassende vegetarische gerechten op het menu.

Broes Tavernier kreeg een opleiding aan de koksschool Spermalie en specialiseerde zich tot banketbakker in Ter Groene Poorte in Brugge. Hij ging in de leer in toprestaurants, zoals Sir Anthony Van Dyck, ’t Molentje, ’t Hof van Cleve en de Karmeliet. Iemand met zo’n droomvorming kan koken, dat weet je vooraf.

Samen met de kordate en communicatieve Lien d’Hooge opende hij eind 2011 het restaurant ’t Vijfde Seizoen. De twee vullen elkaar goed aan en door hun positieve instelling en de professionele aanpak is ’t Vijfde Seizoen vandaag een drukbezocht eethuis, dat tot ver buiten Aalter bekendstaat om zijn inventieve, fris smakende bereidingen en goede sfeer.

De inrichting is van de bekende horeca-binnenhuisarchitect Lieven Musschoot, die voortborduurde op wat Lien en Broes aangaven. Dat betekent een aangenaam geheel zonder bravoure, opgebouwd uit bakstenen muren, oude tegels en zwart staal. De keuken zit achter glas.

De spijskaart afficheert een vijftien à-la-cartegerechten, de lunch (19/28 euro) en drie menu’s die in gewone versie of als vegetarische uitvoering besteld kunnen worden (van 45 tot 67 euro). De vegetarische versie is telkens enkele euro’s goedkoper en wordt besteld door de helft van de klanten.

Wij kwamen met tweeën en konden de vegetarische en niet-vegetarische uitvoering van het menu Expressie (64 en 67 euro) naast elkaar proeven. Aan het eind van de maaltijd kwamen wij tot de slotsom dat we de vegetarische versie verkozen. Onze oordeel was louter gebaseerd op smaakplezier. De plantaardige bereidingen waren compleet, verfijnd en boordevol wisselende smaken en texturen.

Aan tafel

De vegetarische opener bestond uit erwtjes, gemarineerde radijs, ijspickles van granny smith en komkommer, en crumble van sesam en wasabi. De tegenhanger was kalfs-tartaar met crème van zoetzure pickles, bloemkoolroosjes en gerookte buffelmozzarella. Daarbij kwam een kommetje met kalfstong, pickles en crème van bloemkool in kalfsbouillon.

Als tweede vegetarische gerecht was er aubergine met geitenkaas, frisse venkelsla, gekonfijte tomaat en gepofte boek-weit. De tegenspeler bestond uit witte pens, slakken, groene kruiden, venkelsla en poeder van kappertjes.

Voor de derde gang combineerde de chef gebrande asperges met lamsoren, karnemelksmeus met daslookbloempjes en een parmezaankoekje. Aan de andere kant van onze tafel kwam schelvis met half gegaarde langoustine, gestoofde lamsoor, asperges, bisque van langoustine en kroepoek van tapioca.

De gemeenschappelijke afsluiter bestond uit rabarberchiboust met aardbei, crème van citroen, ijs van Griekse yoghurt en vlierbloesem en krokant van chocolade.

Broes presenteert een pure productkeuken, die ook bij ons helemaal in de smaak viel. Eind 2017 opent in het achterliggende pand de traiteurswinkel Eetalage. Ook hier wordt op dezelfde pijlers gewerkt: duurzaam, lokaal, ecologisch en toegankelijk.

’t Vijfde Seizoen

Stationsstraat 9

9880 Aalter

Tel.: 09 351 74 60


tvijfdeseizoen.com

Partner Content