’t Kreukeltje (Oetingen): Gastronomisch restaurant van ‘Jong Keukengeweld’ Bram Heylens

'Jong Keukengeweld' Bram Heylens met vader Herman. © Cwf&ph

‘Bram kookt doordacht, met goed gekozen lokale ingrediënten waarmee hij evenwichtige bereidingen maakt met beheerste smaken’, aldus de brochure van Jong Keukengeweld. Wij gingen op ontdekking.

Met de actie Jong Keukengeweld 2016 brengt de Toeristische Dienst 58 excellente Vlaamse chefs jonger dan 35 voor het voetlicht. Zo wil de dienst Vlaanderen culinair op de kaart zetten.

Een daarvan is de 26-jarige Bram Heylens, die naast zijn vader, Herman, aan het fornuis staat in restaurant ’t Kreukeltje. “Bram kookt doordacht, met goed gekozen lokale ingrediënten waarmee hij evenwichtige bereidingen maakt met beheerste smaken”, schrijft auteur Marc Declercq in de lijvige brochure die de actie begeleidt.

Reden voor ons om op ontdekking te gaan. ’t Kreukeltje is met wat zoeken te vinden in het landelijke dorp Oetingen. Het is een oude hoeve met kleine vensters, die in de eetzaal spaarzaam licht binnenlaten. Ook de elektrische verlichting schiet te kort, wat maakt dat de mooie gerechten onderbelicht op het podium verschijnen.

Moeder Monique bedient kordaat: zij kent het klappen van de zweep. Vader en zoon voeren een quatre-main uit in de keuken. Herman Heylens had een traiteurszaak in Affligem, maar begon te dromen van een restaurant waar hij fijnere accenten kon leggen. Tien jaar geleden verhuisden potten en pannen naar Oetingen. Zoon Bram liet al vroeg blijken dat hij in de keuken wilde staan zoals zijn pa. Hij deed zeven jaar Spermalie beroepsschool en ging aan de slag in goede huizen (Ecailler du Palais Royal, Hof ter Eycken, Pastorale, Château du Mylord en Hostellerie St. Nicolas).

De website vermeldt gerechten zonder prijs. In het restaurant blijkt dat voorgerechten tussen de 32 en 35 euro kosten en de hoofdgerechten tussen de 38 en 45 euro. Dat zijn gepeperde prijzen voor een plattelandsrestaurant met beperkt comfort. Wij ontweken het prijzengeweld en kozen het viergangenmenu voor de prijs van 52 euro. Voor het bijpassende wijnaccompagnement rekent men 32 euro per persoon, wat ons aanspoorde om zelf een flesje te kiezen.

Onze keuze

De keuze is echter beperkt. Nieuwsgierigheid leidde ons naar de Gere Attila Kekfrancas (Cabernet Sauvignon Portugieser) uit Hongarije, een modern gemaakte rode met frisheid en gekruid karakter (32 euro). We kregen lekker, in huis gebakken brood, verse kreukeltjes (zeeslakken) en welkomsthapjes, zoals pompoencrème met gerookte paling, crumble van spek en mousse van gevogeltelever met rode biet en crème van amandel.

Rauw rundvlees maakte deel uit van een compositie met oester, avocado, radijs, schuim van gin en gastronomisch zeewater. De zonnevis kregen we met mergpompoen, kroketje van eierplant en tomaat. Wilde eend werd vergezeld van kruidenkoek, raap, ui gevuld met zoete uicrème en duindoornbes.

Het frisse nagerecht bestond uit passievrucht, limoen, mango en hazelnoot. Vader en zoon kunnen koken: alles was verzorgd en smakelijk, nu nog de ambiance wat minder stroef. (PvD)

Categorie: gastronomisch restaurant

Keuken 7,5

Decor 6,5

Comfort 6,5

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7

Restaurant ’t Kreukeltje: Lenniksestraat 65, 1755 Oetingen. Tel.: 054 568107. Maandag en dinsdag gesloten. Menu’s: 52, 69 en 82 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content