Sterrenbrasserie Julie: geruststellende klassiekers en een wereldse wijnkaart

© CWF&PH

Bij Brasserie Julie in het idyllische Sint-Martens-Bodegem krijg je geactualiseerde klassiekers op je bord. (****)

Om aan te schuiven in de door Gault & Millau bekroonde ‘Brasserie van het Jaar’ moet je naar het idyllische Sint-Martens-Bodegem, waar zich aan het keurig heraangelegde Dorpsplein het opgeknapte hoevetje met de prijswinnende Julie bevindt.

De leiding is in handen van de 35-jarige Thomas Locus. De kok begon aan een opleiding voor handelsingenieur maar die richting lag hem niet en hij gooide het roer om.

Thomas is als laatbloeier onder aan de ladder begonnen in de keuken van Michel Coppens en opende negen jaar geleden het gastronomische restaurant Bistro Margaux. Michelin gaf een ster, maar die werd teruggegeven aan de afzender toen Thomas later zijn restaurant in een brasserie veranderde.

In de laatste editie van de Michelingids verraste de Franse bandenfabrikant door opnieuw een ster te geven.

In de laatste editie van de gids verraste de Franse bandenfabrikant door opnieuw een ster te geven. Brasserie Julie is vandaag het visitekaartje van nevenactiviteiten, zoals de B&B Louis 1924 en de afdeling private dining. De beschermde pastorie, op 200 meter van de brasserie, werd intussen ook gekocht en als Erfgoed en Monumenten instemt, komt daar binnenkort een klein hotel met vergaderzaaltjes.

In de eetzaal van Julie heb je de keuze uit een tafel met of zonder tafelkleed of een hoog zitje aan de bar. De wijnkaart is uitgebreid en werelds en er is keuze vanaf 40 euro per fles. Wij dronken per glas en lieten ons coachen door de wijnkeldermeester.

De spijskaart van Julie bevat geactualiseerde, geruststellende klassiekers. Er zijn geen menu’s. Op zaterdagmiddag is er ‘Hoen op de Noen’, een familiale formule rond kip met sla, frietjes en appelcompote (26 euro per persoon).

Op tafel kwam ragfijn gesneden toast en hummus. Er waren twee voorgerechten: ravioli, rijk gevuld met kreeft, lag in een gekruide bisque met schelpdieren, bospaddenstoelen en spinazie onder een deken van schuim (26 euro). De bereiding was smakelijk en had de portie van een hoofdgerecht. Het vlees van koningskrab lag in een fris vormtaartje met guacamole en mango en was versierd met bloemen en sesam (26 euro).

Er waren twee hoofdgerechten. Een ferm stuk verse kabeljauw, perfect gegaard en opgediend met pittige currysaus, beetgare bimi (aspergebroccoli), bamboe en mosselen (34 euro). De rog was in boter gebakken en kwam met boter- en kappersaus, sla en slappe, dunne frietjes (28 euro).

Om af te sluiten bestelden we de café glacé, die is samengesteld uit vers gedraaid, zalvend zacht koffieijs en schilferijs van koffielikeur (10 euro). Geen koffie voor ons, maar dat weerhield Julie er niet van om nog een kommetje rijstpap en mignardises te serveren. Die lieten wij ongemoeid; het was goed geweest.

Brasserie Julie

Type keuken: veredelde brasseriegerechten.

Sfeer & geluid: ontspannen, verdraaglijke lawaaierigheid.

Rekening: eten en drinken à la carte 100 euro p/p.


Dorpsplein 3, 1700 Sint-Martens-Bodegem / 02 460 05 45 / brasseriejulie.be / gesloten op maandag en dinsdag.

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content