Skybar Hert in Turnhout: klassieke gerechten gepresenteerd als kunst

© GF

Bij Hert tafel je in een skybar met kosmopolitische allures en toch in intieme sfeer. (****)

Voor we Hert binnenstappen moeten onze oren wennen aan het plotse hoogteverschil. Hert bevindt zich op de bovenste verdieping van de Turnovatoren, een wolkenkrabber in het midden van Turnhout.

De kaart biedt zowel een vrije keuze als een menuformule, maar door de stevig geprijsde à-la-cartegerechten word je richting menu geleid. We kiezen voor een zesgangenmenu (103 euro) en beginnen met een krachtige opener: een diep smakende bouillon van langoustine die met een tikje theatraliteit aan tafel over een bussel groene kruiden wordt gegoten. De groene kruiden proeven we niet terug in de bouillon, maar we knijpen een oogje dicht omwille van het spektakel. Ook de de andere amuses zijn spannende, lekkere hapjes. Maar mijn persoonlijke ontdekking – tot ongeloof van mijn tafelgenoot die hier zowat groot op is geworden – is het kommetje spekvet in combinatie met lichtbruine suiker. Fe-no-me-naal.

Het kommetje spekvet in combinatie met lichtbruine suiker: fe-no-me-naal.

Het spotje boven elke tafel zorgt voor intimiteit. In dat licht volgen er een aantal kunstig opgemaakte gerechten die goed op smaak zijn. Een tartaar van rund, afgetopt met een oester: een welgemikte land- en zeecombinatie. Daarna komt een sappige langoustinestaart met pompoen en duindoorn, met een diephartige saus, die misschien een tikje zuur mist. We worden verder verleid met een coquille met eekhoorntjesbrood en truffel en een stukje zeeduivel met trompettes-de-la-mort en zeekraal. Als hoofdgerecht komt er patrijs op tafel, die – halleluja – geen stoomoven heeft gezien, maar lekker ouderwets is aangebraden om zo de volle wildsmaak tot zijn recht te laten komen. Het dessert met chocolade is een te complexe combinatie van texturen en valt niet in één hap te vatten, maar dat maakt de versgebakken cannelé bij de thee weer goed. Trouwens niets dan lof over bier en sap. Wij kozen voor het bier- en sappenarrangement (30 en 28 euro). De bierselectie is een fijnzinnige keuze uit klassiekers en speciaalbieren. Er komt genereus telkens een heel flesje aan tafel – en de timing zit goed. Ook de sappen verdienen een vermelding: elegant en licht, een waardig alternatief – en dat is op veel plaatsen een pijnpunt.

Hoewel we helemaal overtuigd zijn van wat er op het bord gebeurt, zijn we minder onder de indruk van het openkeukenconcept. Als we iets leerden van Gordon Ramsays Kitchen Nightmares is het dat de klant niet gediend is van alle intriges, stress en chaos die een keuken met zich meebrengt. We zien tijdens het eten liever geen vuilnisbakken leeggemaakt worden bijvoorbeeld. Ofwel is het spektakel visueel aantrekkelijk ofwel laat je de muren weer optrekken.

Hert

Type keuken: klassieke smaken gepresenteerd als kunstig gedresseerde bordjes.

Sfeer en geluid: een skybar met kosmopolitische allures met intieme sfeer en het geluid van een bedrijvige keuken.

Rekening: vier-, vijf- en zesgangendiner: 95 (all in), 88 en 103 euro.

Turnovatoren 18, 2300 Turnhout, 014 73 61 25, hert.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content