Siphon: Paling zonder vast recept

Gelegen aan de kruising van de Damse vaart en de Stinker en de Blinker in Oostkerke, is de Siphon voor meerdere specialiteiten een bedevaartoord buiten categorie. Op houtvuur gegrild ribstuk met frieten concurreert er al decennialang met paling in ’t groen als best verkochte lekkernij.

Chef Roland Snauwaert neemt in de ruime keuken al 35 jaar de honneurs waar. Hij werkt met wilde paling uit Nederland. De smaak van zijn bereiding evolueert al naargelang van het jaar. ’s Zomers smaakt zijn bereiding genuanceerder dan in hartje winter. Snauwaert doet daar zelf niet moeilijk over: bij mooi weer snijdt hij in zijn tuin dagelijks een overvloed aan verse kruiden (spinazie, zurkel, peterselie, kervel, bieslook, citroenkruid, munt, salie, dragon, basilicum en postelein) terwijl hij zich vanaf het najaar met een geringer aanbod moet tevreden stellen.

Hij heeft geen vast recept, gebruikt nooit gedroogde kruiden en bereidt de paling elke dag volgens gevoel en smaak. We genieten van smaakrijk visvlees afkomstig van dikke palingen (20,10 euro). De frisse saus bevat net voldoende citroensap en zuring om het vet elegant te counteren. De paling wordt aan tafel geserveerd en een warmhouder zorgt ervoor dat ook het laatste stukje de goede temperatuur heeft. De frieten smaken meer dan behoorlijk. Voor een pilsje betalen we 1,90 euro. Zoals steeds is de bediening vriendelijk en snel. Ook dat maakt de Siphon tot een ijkpunt in de restaurantwereld.

Siphon, Damse Vaart-Oost 1, 8340 Oostkerke (Damme), 050 62 02 02. Donderdag en vrijdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content