Restaurant Zoethout in Wellen: elegante gastronomie met kennis van zaken

© GF

In restaurant Zoethout in het Zuid-Limburgse Wellen serveren ze gastronomie met een glansrol voor streekproducten en groenten uit eigen tuin. (***)

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft chef Laurens Snykers al vijf jaar een eigen restaurant, samen met zijn vriendin Lien Buntinx. Het klassieke interieur van Zoethout clasht op prettige wijze met het jeugdige team en de eigentijdse keuken.

We kiezen voor een degustatiemenu van zes gangen (85 euro). De chef start in een hoog tempo met een resem verfijnde hapjes. Ook de timing van de wijnen (35 euro voor het aangepaste arrangement) is perfect. Memorabel is de verse zilte noordzeekrab die simpelweg met wat knapperige venkel een toonbeeld van perfecte eenvoud is. Wanneer het brood op tafel komt, een aandoenlijk huisgebakken bolletje met mooi donkere korst, beginnen we te beseffen dat we goed terechtgekomen zijn. De gerechten worden door de chefs zelf aan tafel gebracht. Bij de heilbot met bloemkool en zeekraal wordt een lepeltje Belgische kaviaar (12,50 euro) voorgesteld als supplement – moeilijk om te weerstaan. De ziltzoute viseitjes gaan perfect samen met de knapperige bloemkool en de zachte heilbot.

Tegen zoveel verleiding is niemand opgewassen.

De saus met een tikje citroengras is heerlijk rijk en fris, door de boter en de citrustoetsen. De chef toont zich de hele avond een voortreffelijke saucier. Het kannetje saus wordt niet terug meegenomen naar de keuken, maar blijft na het serveren op tafel staan, waardoor we niet anders kunnen dan de saus puur binnen te lepelen. Tegen zoveel verleiding is niemand opgewassen.

Een royale portie gerookte forel ligt onder een laagje karnemelkstampers – een zijdezachte puree met frisse zuren van karnemelk. De viseitjes die in het gerecht verborgen zitten, ploffen vrolijk in de mond. Daarna komt een bord erwtjes met mosselen uit de schelp, rauwe broccoli en alweer een meesterlijke botersaus met citroen. Door het spel met de zuren worden de sauzen nooit zwaar. De kalfstartaar die volgt, is iets te ruim geportioneerd, net als de gulle lap varkensvlees uit Limburg die wordt geserveerd met knolselder, champignons en een voortreffelijke saus van pickles als hoofdgerecht. Een langgerekt menu als dit vraagt om de juiste balans.

Bij de mooie selectie kazen komt een potje heerlijke Haspengouwse appelstroop op tafel en een versgebakken kruidkoek. Ook het dessert verrast met pompoen, abrikoos en gebrande witte chocolade. Afsluiten doen we met een indrukwekkende doos vol huisgemaakte koffiesnoepjes, van wafeltjes over pralines en marshmallows. Gulheid, enthousiasme en kennis van zaken: wij komen hier nog vaker de sauspotjes leeglepelen.

Zoethout

Type keuken: gastronomie met een glansrol voor streekproducten en groenten uit eigen tuin.

Sfeer en geluid: elegante, klassieke hoeve met aangename akoestiek.

Rekening: lunch: 40 of 55 euro (3 of 4 gangen), diner 55, 70 of 85 euro (4, 5, of 6 gangen).

Vloeiherkstraat 14, 3830 Wellen, 012 21 64 53, zoethout.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content