Restaurant Wilford T in Temse: inventieve keuken in arty farty sfeer

© CWF&PH

Wilfort T is een moderne plek in het Waasland waar kunst en eten met elkaar verweven zijn in een rustige, sobere omgeving. (***)

Omdat het Waasland culinair onbekend is, trokken wij naar Temse, waar Wilford T wacht. Een eerste bezoek gaat gepaard met verrassingen, zoals de kennismaking met de voetgangersboulevard langs de Schelde. Wilford T ligt langs de opgeknapte kade, waar voorheen het hoofdkantoor was van Steamers Wilford, de rederij die de passagiersboten tussen Temse en Antwerpen beheerde.

Niet alleen de kade, ook het restaurant heeft verrassingen in petto: de eetzaal is verbonden aan een kunstplatform en bevindt zich in het verlengde van een galerie. Het is een moderne plek waar kunst en eten samenkomen in een sobere sfeer. In het achterhuis is de open keuken, vanwaaruit chef-kok Tom Vermeiren zijn culinaire verrassingen de eetzaal instuurt.

De kok van Wilford T en zijn trouwe rechterhand halen alles uit de kast om er een feestje van te maken

Hij is afkomstig uit deelgemeente Steendorp en verdiende zijn sporen in toprestaurants als Clandestino, Hofke van Bazel en Likoké. Ontvangst en bediening worden gedaan door zijn vrouw Delphine Van Snick, die haar werk als redactrice inruilde voor een plaats in de horeca.

Het eetgedeelte is ingericht als een kunstzinnige hangar met grote, industriële lampen, geluidsabsorberende zwachtels aan het plafond en tafels bedekt met oud hout uit goederenwagons. De muziek ontheemt en vermengt zich met het gekletter van pannen en het geroezemoes van stemmen. Wat de chef te vertellen heeft doet hij via artistiek opgemaakte borden.

Wij kozen het vijfgangenmenu en werden getrakteerd op welkomsthapjes: pizza Margherita, kalfstartaar met gele curry, krieken met foie gras (om je vingers bij af te likken) en gehakt van wulken met gerookte aardappelmousse. We dronken aangepaste wijnen per glas en die waren correct. Er is echter ook een interessante internationale wijnkaart met keuze vanaf dertig euro en voor wie liever geen alcohol drinkt zijn er aangepaste sapjes.

Het eerste gerecht uit het menu was gemaakt van tomaatjes uit papa’s moestuin met daarbij feta en coulis van raketsla. Een perfect gegaard stukje kabeljauw met mosseltjes en garnalen was uitbundig versierd met eetbaar groen en werd aan tafel overgoten met een geurige umami-jus van garnalenkoppen en koffie. Daarna kwam er harienka (haringkaviaar) met avocado en burrata, om verder te gaan met een schijfje rosé gebakken kalfsvlees met gestoofde en gebrande bloemkool.

Het voor-dessertje op basis van gedroogde rode vruchten en ice flakes kon ons niet overtuigen. Het was bovendien overbodig, want er kwam nog een hoofdnagerecht van calamondin, earl grey en donkere chocolade. Bij de koffie kwam een reeks mignardises: goedbedoeld, maar helaas niet allemaal dagvers gebakken.

De kok van Wilford T en zijn trouwe rechterhand halen alles uit de kast om er een feestje van te maken: het is immers voor dat beetje meer dat men naar het Waasland trekt!

WILFORD T

Type keuken: inventief en modieus

Sfeer & geluid: arty farty, rustig

Rekening: Op weekdagen: lunch 30 euro, marktmenu 37 euro, Wilford T-menu 4 gangen 53 euro, 5 gangen 63 euro, 6 gangen 73 euro.


Wilfordkaai 10, 9140 Temse – 0472 69 54 69 – restaurant-wilfordt.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content