Restaurant Vos in Gent: Lekkere hapjes om te delen

© /

Vos is een dubbelproject van twee koks met ervaring. De straatkant heeft een koffiebar met delicatessehoek. Wat verderop tref je een hip eethuisje waar je tijdens de lunch of het diner eten deelt.

Vos is de naam van het dubbelproject van twee vrienden. Aan de straatkant heeft Vos een koffiebar met delicatessehoek waar je kunt ontbijten, lunchen of in de namiddag taart eten. Het zijn vooral studenten die hier komen voor een boterham en een kom soep.

Ga je het steegje tussen de koffiebar en de boekenwinkel in, dan kom je op een binnenpleintje met achterin restaurant Vos. Het is een jonge plek in een oud gebouw, waar je tijdens de lunch of het diner eten deelt.

De inrichting is Scandinavisch geïnspireerd. Vanuit de open keuken komen er allerhande geluiden en luchtjes. Het eten bestaat uit hapjes en kleine gerechten in modieuze kommen en borden, die door de koks in het midden van de tafel worden gezet. Je mag zelf opscheppen op kleine bordjes die, net zoals het bestek, gedurende de maaltijd de gerechten volgen.

Restaurant Vos in Gent: Lekkere hapjes om te delen

Het repertoire op de spijskaart is opgebouwd uit een vijftiental bereidingen, veelal met invloeden uit de mediterrane keuken of gebaseerd op reiservaringen naar verre continenten, zoals Azië en Zuid-Amerika. Er is een bescheiden wijnkaart met een zevental kwaliteitswijnen per glas.

Meestal begin je met ieder twee gerechtjes, die op tafel komen zodra ze klaar zijn. Krijg je al etend zin in nog een gerechtje van de kaart, dan bestel je bij. Het zijn vooral relaxte dertigers die bij Vos aanschuiven.

Restaurant Vos in Gent: Lekkere hapjes om te delen

Er kwam verse focaccia met tzatziki en we nipten van een glaasje Luis Pato, Maria Gomes uit Portugal als expressieve, droge aperitief van prima kwaliteit (6,50 euro). Wij snoepten van de in huis geroosterde notenmengeling (5 euro) en van boquerones ingelegd in zachte olijfolie en gepresenteerd op een laagje aioli (9 euro). Zo lekker hadden wij de ansjovisjes zelfs niet in Spanje gegeten!

Rauwe tonijn werd gecombineerd met waterige watermeloen, sesam en soja (20 euro). Er kwam paling in ’t groen als suggestiegerecht, met magere filets in transparant, futloos groen en met granny smith (16 euro). Meer in onze schik waren we met de gefrituurde softshell crab met groene curry-mayonaise en groene papaja (23 euro).

In het glas kwam een Beck Ink van Judith Beck uit het Oostenrijkse Burgenland (6 euro), een frisse en evenwichtige rode wijn die het goed doet naast zowel vlees als vis. We aten en dronken smakelijk in een ontspannen sfeer, en gingen positief gezind weer naar buiten. (PvD)

Adres:

Restaurant Vos : Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent. 09 398 81 09. streetfox.be

Keuken: 7,5

Decor: 7

Comfort: 6,5

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 7,5

Jakob Everaert (vooraan) en Matthias Devos.
Jakob Everaert (vooraan) en Matthias Devos.

De chefs

Matthias Devos werkte in de betere eethuizen, zoals Ciccio in Knokke, en leidde de keuken van Vinois in Sint-Martens-Latem. Tijdens zijn reizen naar Azië leerde hij food sharing waarderen. Partner Jakob Everaert startte in het Gentse restaurant Grade, was chef van Fou d’O in Sint-Martens-Latem en van Vintage, signé Nuance. De twee vrienden kennen elkaar al tien jaar en openden samen Vos.

Favoriete keuken

Matthias is gek op streetfood uit Azië. Hij hunkert naar de intense smaken van het eten uit de kraampjes in de straten van Hanoi in Vietnam, en van Luang Prabang in Laos.

Favoriete smaken

Jakob Everaert is geboeid door de geur en de frisse smaken van de planten en bomen van het citrusgeslacht. Citrus is al duizenden jaren in cultuur, en er bestaan vele kruisingen en cultivars, zoals citroen, limoen, bergamot, mandarijn, pomelo, sukade en yuzu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content