Restaurant Vos in Gent: Delen is het nieuwe hebben

© Daniel Geeraerts

Restaurant Vos in Gent is een gloednieuw dubbelproject van twee koks met ervaring. Het eten bestaat uit lekkere hapjes en kleine gerechten, die midden op tafel worden gezet.

‘Sharing is caring’, het is een fenomeen in trendy eethuisjes waar je, of je het nu wilt of niet, mee wordt geconfronteerd. Het delen van voedsel schept intimiteit, vertrouwen en is daarom goed voor het aanhalen van de banden. Het is een populaire formule, die het mogelijk maakt van veel gerechtjes te proeven. Om zakelijk te tafelen is sharing, vanwege het intieme karakter, minder geschikt.

Restaurant Vos in Gent: Delen is het nieuwe hebben
© Daniel Geeraerts

Vos is een gloednieuw dubbelproject van twee koks met ervaring. Matthias Devos werkte tien jaar lang in betere eethuizen, zoals Cicio in Knokke, en leidde de keuken van Vinois in Sint-Martens-Latem. Op zijn reizen naar Azië leerde hij food sharing waarderen. Partner Jakob Everaert startte in het Gentse restaurant Grade, waar hij heel wat jaartjes in de keuken werkte, en was chef van Fou d’O in Sint-Martens-Latem en van Vintage, signé Nuance.

De twee kennen elkaar al tien jaar en sloegen onlangs de handen in elkaar. Vos heeft aan de straatkant een koffiebar met delicatessehoek, waar je kan ontbijten, lunchen of in de namiddag taart eten. Vooral studenten komen hier bijtanken met een lekkere boterham en een kom soep.

Ga je het steegje naast de koffiebar binnen, dan kom je aan een binnenpleintje, waar zich de ingang van het laagdrempelige restaurant Vos bevindt. Daar kan je lunchen en ’s avonds in een rustige en pretentieloze sfeer het eten delen. Dat eten bestaat uit lekkere hapjes en kleine gerechten, die door de koks midden op tafel worden gezet. Je mag zelf opscheppen op kleine bordjes, die, net zoals het bestek, gedurende de maaltijd de gerechten volgen. Vooral dertigers schuiven ’s avonds bij Vos aan.

De kaart bestaat uit een vijftiental gerechtjes, waarbij bereidingen uit de Mediterrane, Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Er is een bescheiden wijnkaart met een zevental wijnen per glas, waarvan een Roemeense rode Terra Romana, Feteasca Neagra (5,5 euro) ons aangenaam verraste.

Onze keuze

Wij deelden: burrata met broccolini, pijnboompitten en pesto (16 euro), dumplings gevuld met ricotta en salie en opgediend met bruine boter (12 euro), verrukkelijke, gefrituurde softshell crab met zwartepepermayonaise, komkommer en gemarineerde venkel (18 euro), rauw gemarineerde sardienen met citroen, peterselie en sjalot op toast (10 euro), Thai beef salad met brave smaken (14 euro), het smakelijke vlees van bavette uit de lende, opgediend met ketchup van champignons, puntpaprika en rode ui (14 euro) en, om af te sluiten, bros gefrituurde Spaanse churros met chocoladedip en gekonfijte citroen (8 euro). Alles had smaak. (PvD)

VOS

Zwijnaardsesteenweg 6

9000 Gent

Tel. 09 398 81 09.

Kader: opgebouwd uit glas, steen en staal

Onthaal en bediening: de koks zetten zelf hun gerechten op tafel

Keuken: smakelijke productkeuken

Restaurant Vos in Gent: Delen is het nieuwe hebben
© Daniel Geeraerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content