Restaurant voor liefhebbers van de Belgische boterkeuken

In de dorpsbistro Plein 25 (Wortegem-Petegem) straalt de eetzaal met geïntegreerde keuken een huiselijke sfeer uit. De chef-kok en zijn gasten zijn duidelijk aanhangers van de goede Belgische boterkeuken.

Jan Nijs en Martine De Lombaerde baatten een kwarteeuw hun restaurant De Hermelijn in Wannegem-Lede uit. Er waren zesenvijftig zitplaatsen en om die te bedienen was er personeel nodig, dat steeds moeilijker te vinden was. De twee hadden ook behoefte aan tijd voor de familie. Mei 2010 lieten zij De Hermelijn over aan een jong koppel.

In plaats van op hun lauweren te rusten, begon het duo met een nieuw restaurant aan het gemeenteplein van het schilderachtige dorpje Elsegem. Na renovatiewerken opende Plein 25 in oktober 2010. Het aantal zitplaatsen is beperkt tot tweeëntwintig. Er is een binnenplaats waar je bij mooi weer buiten kunt eten. Met het koppel kwam de jongeman mee die al veertien jaar naast Jan in de keuken werkt. Voor de rest is er geen personeel. Er wordt weer hard gewerkt maar de woensdag en op zon- en feestdagen is er toch wat tijd voor de familie.

Plein 25 neemt de benedenverdieping in van een oud brouwershuis. De eetzaal met geïntegreerde keuken straalt een huiselijke sfeer uit. De meeste bezoekers kennen elkaar en de chef komt regelmatig van achter zijn fornuis om bekende gezichten te begroeten. Nadelen van de open keuken zijn het lawaai en de luchtjes. Je hoort en ruikt de boter spetteren in de pan.

Jan en zijn gasten zijn duidelijk aanhangers van de goede Belgische boterkeuken! Wat de pot schaft staat vermeld op het leien bord. Er is een rare, ouderwets Franse wijnkaart, waaraan gesleuteld mag worden. De kurk ging van een Barbera d’Alba Corino 2009, een Italiaanse rode die mooi op dronk was en wist te behagen (33 euro). Er kwamen lekkere hapjes: bloemkoolsoep met spek en frikadel met witte bonen in tomatensaus, gevolgd door twee voorgerechten: fijne bouchot-mosselen, in hun waarde gelaten door ze te koken met prei, ui en selderij (14 euro) en supersmakelijke risotto met weidechampignons, kalfsstaart, boter en een vleugje zoethout (18 euro).

Hoofdgerechten waren: verse griet, vakkundig gegaard en opgediend met gewelde botersaus met parfum van garnalenpellen, handgepelde garnalen, puree van spinazie en puree van aardappels (24 euro), en ree met (te) mager vlees van de bouten (hard en droog) in stoofsaus met de complexe smaken van jeneverbes, kruidenkoek, laurier en kruidnagel (22 euro). Bij het stoofpotje kwamen veenbessen en stoemp met groene kool. Afsluiten deden wij met versgedraaid speculaasijs (8 euro). (PvD)

Categorie: dorpsbistro
Keuken: 7,5
Decor: 7,5
Comfort: 7
Bediening: 7,5
Prijs/kwaliteit: 7,5

RESTAURANT PLEIN 25, Elsegemplein 25, 9790 Wortegem-Petegem, 056 60 25 25.
Lunch met keuze 32 euro. Gesloten op woensdag en feestdagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content