Restaurant Vier in Kortrijk: pure smaken, wars van franjes, in een historisch pand

© CWF&PH

In Kortrijk vecht men voor een tafeltje bij Vier. Het restaurant opende in augustus en scoorde onmiddellijk. Gault&Millau, bestempelde het als ontdekking van het jaar. Sindsdien is het hek van de dam. (****)

Voor een tafeltje bij Vier moet je weken op voorhand reserveren. Chef-kok Sebastien Ghyselen en zijn vrouw An Van Ammel slagen erin om het hoofd koel te houden. Plaats van gebeuren is het voormalige Sint-Vincentiusziekenhuis, dat eigendom is van het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK). In afwachting van een nieuwe bestemming kregen Bas en An de toestemming om de kloostergang en refter vier jaar lang als restaurant uit te baten. De akoestiek werd aangepast en er kwamen cirkelvormige plafondlampen en wat varens en palmen. De tegelvloer met dambordpatroon en de nostalgische sfeer van de ruimtes bleven.

Een zuivere kookstijl zuiver, met een aantrekkelijke verhouding prijs/plezier.

Er waren vier lekkere welkomstproevertjes: licht gedroogde coppa uit het nekstuk van Normandisch rund, op smaak gebracht met koriander en venkel, agnèssorelkroketje met vulling van kip, gerookte rundertong en champignons. Het eerste gerecht bestond uit sint-jakobsschelpen, half rauw in plakjes gesneden en als kroon geschikt met geroosterde zonnebloempitten als edelstenen. Dit kroontje zeevruchten was gepresenteerd op een kussen van knolseldermousseline en werd omgeven door felgroene peterseliecoulis. Voor dit mooie en lekkere begin werd een supplement van 5 euro gerekend. Tartaar van kalfsvlees volgde met pecorino, mosterdsla en Parijse champignons, aan tafel overgoten met een umami paddenstoelenbouillon. Dit gerecht kreeg er wat geraspte wintertruffel bij (15 euro extra), helaas zonder veel geur en smaak.

Voor de catch of the day werd een pieterman met tijm gevuld, opgebonden en in zijn geheel op de barbecue gegaard. Bij het gestoofde visvlees kwamen gewelde botersaus op basis van wei, andijvie en knolselder van de grill. Twee plakken stevig, sappig en smaakvol in huis gerijpt vlees van hereford kwamen met een lekkere vinaigrette met merg en gebakken groenten en gepofte aardappel. Afronden gebeurde met dame blanche van vers gedraaid ijs, warme chocoladesaus, half geklopte room en licht gezouten crumble. Wij vonden de kookstijl zuiver, met een aantrekkelijke verhouding prijs/plezier. Op dinsdag en donderdag kun je dagschotels bestellen en afhalen in glazen schaaltjes tegen een waarborg (9,90 euro).

VIER

Type keuken: pure smaken, wars van franjes.

Sfeer & geluid: nostalgisch en rustig.

Rekening: menu met twee gerechten naar keuze 36 euro, met drie gerechten naar keuze 46 euro.


Begijnhofpark, 8500 Kortrijk / 0468 57 70 09 / vierkortrijk.be

Sterretjes: *matig, **correct, ***positieve belevenis, ****aanrader, de omweg waard.

Partner Content