Restaurant Veranda in Antwerpen: veranderd van veranda

© cwfPH

Het Antwerpse restaurant Veranda heeft sinds het voorjaar een nieuw adres. De basisformule van een seizoengebonden keuken en een vast menu bleef ongewijzigd. Nieuw is de walk-in bar.

In de eerste Veranda, in de Guldenvliesstraat in Berchem, ging kok Davy Schellemans niet bepaald te werk volgens de algemeen heersende normen : hij creëerde de sfeer van een café en in die volkse ambiance serveerde hij moderne fijnkost.

Afgelopen februari opende hij de nieuwe Veranda, in een ruimer pand, in de buurt waar Davy opgroeide. Het ruwe decor herinnert aan het vleesverwerkende bedrijf dat er vroeger huisde. De basisformule van een seizoengebonden keuken en een vast menu bleef ongewijzigd : twee hapjes en vijf gerechten, opgediend in gereduceerde porties (55 euro). Voor de lunch zijn er kortere versies van dit menu beschikbaar (vanaf 25 euro).

De nieuwe Veranda is uitgebreid met een walk-in wijnbar, waar men à la carte comfortfood kan eten met speciaalbieren en natuurwijnen.

Restaurant Veranda in Antwerpen: veranderd van veranda
© cwf&PH

Het eten krijgt een soundtrack van Jimi Hendrix en Led Zeppelin en het volume is zo hoog, dat men moet schreeuwen om te kunnen communiceren. Dat is niet het enige zwakke punt : de kok gebruikt zure smaken om een bereiding licht verteerbaar te maken. Die aciditeit vind je terug van de hapjes tot het nagerecht. Zet daar nog een zure natuurwijn naast, in ons geval een Thomas Rouanet Bombadilom 2013 (35 euro), en dan ga je aan het eind van de avond met een zure buik naar huis.

Onze innemende diender met baard en tattoo zette zich op zijn hurken naast onze tafel om te vertellen wat ons te wachten stond. Gedroogde schil met puree van aardpeer was het originele welkomsthapje. Sepia-inktvis kwam met in zuur ingelegde daikon en zure rabarber. Er was een lekkere mousse van makreel met erwtjes, gnocchi met Parmezaanse kaas en zuringblad.

Het weerbarstige vlees van zwartpootkip combineerde de chef met in zuur ingelegde radijzen en daslook. Passievrucht met witte chocolade en pinda werd gecombineerd met zoute karamel, schuim van yoghurt en crumble van olijven. (PvD)

Keuken 7,5

Decor 6

Comfort 6

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7,5

Veranda : Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen, 03 218 5595, restaurantveranda.be. Zondag en maandag gesloten. Op tijd reserveren is nodig.

Restaurant Veranda in Antwerpen: veranderd van veranda
© cwf&PH

1 De chef

Davy Schellemans liep school in het PIVA (Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen), ging aan de slag in Café Le Roi, was chef in Harmonie, werkte anderhalf jaar in Kasteel Withof in Brasschaat en anderhalf jaar bij In de Wulf in Dranouter. Hij deed een stage bij de Spaanse chef Jordi Cruz en werkte mee aan pop-up zomerrestaurants als Limel.

2 Favoriete groenteleverancier

Schellemans wil een lans breken voor Ons Logisch Voedsel, van de jonge boeren Ole Deschout en Maaike Mussche. Hun bedrijf is een CSA, wat staat voor community supported agriculture. Dit houdt in dat de klanten een deel van de bedrijfskosten betalen, in ruil voor een deel van de oogst.

3 Favoriete chef

Davy Schellemans’ favoriete kok is Geert Weyn, omdat die in zijn Antwerps restaurant Schnitzel bij de essentie blijft, en simpel en lekker kookt aan toegankelijke prijzen.

Restaurant Veranda in Antwerpen: veranderd van veranda
© cwf&PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content