Restaurant ‘Uppkök’: Waalse verwennerij

© Cwf&ph

De menukaart in dit Waals eethuis biedt een zelden geproefde verhouding prijs/kwaliteit, wat maakt dat restaurant Uppkök een omweg waard is.

De 36-jarige chef-kok en eigenaar van Uppkök, Martin Hubaut, had eerder het eethuis Recto-Verso in Bouge, waar hij fusiongerechten presenteerde die waren geïnspireerd op zijn verre reizen. Na zes jaar kwam er sleet op zijn enthousiasme en vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Hij kocht een oude woning in Sart-Bernard, in de provincie Namen, en begon opnieuw. De naam van het restaurant werd Uppkök, wat Scandinavisch klinkt maar niets betekent. Het nieuwe restaurant is intiemer dan het vorige en wat er op de borden komt, speelt in op actuele tendensen.

Martin Hubaut kan koken: hij kreeg een goede opleiding in de beroepsschool van Namen, en werkte in Lipsius, Biétrumé Picard en betere eethuizen in de VS en Canada. In Uppkök doet hij alles met zijn Afrikaanse hulpje Gaelle. Dat betekent dat Martin ontvangt, kookt, borden inzet, met geestdrift uitleg verschaft over zijn visie op de kookkunst en een handje toesteekt bij het verwijderen van de kruimels voordat het nagerecht op tafel komt.

Martin gaat op zoek naar lokale producenten. Zijn bereidingen zijn puur en vol natuurlijke smaken. Wij kwamen ’s avonds en vonden dat de dode planten in de bakken voor de deur een slordige indruk gaven. Gelukkig was het binnen spic en span. De eetvertrekken hebben mooie oude granietvloeren, zijn sober gedecoreerd, maar een beetje kil van temperatuur.

Onze keuze

De spijskaart vermeldt enkele à la cartegerechten en keuzemenu’s (35, 45 en 60 euro). Wij bestelden het driegangenmenu van 35 euro en werden vergast op goed brood met boter van rauwe melk en lekkere hapjes, zoals gerookt vlees van Holsteinrund met groene asperges en crumble en schuim van parmezaan. De wijnkaart biedt een ruime keuze aan flessen onder de 30 euro. Onze keuze ging naar een Domaine Haut-Lirou, Mas des Costes, J-P Rambier, uit Pic Saint-Loup, een diepgekleurde rode met peper en zwart fruit in de mond.

Het voorgerecht was aiguillette van eend van de Ferme de la Tour met honing gelakt. Het kwam met jonge pijpui, kikuna cress, kersen en in de oven in de huid gegaarde minibietjes. De bereiding was een voltreffer, op voorwaarde dat je van de overheersende aardse smaak van bieten houdt.

Het hoofdgerecht was roségebraden vlees van Presa Ibérico, dat werd opgediend met satésaus, erwtjes, gegrilde snijbiet en satévinaigrette. We sloten af met mousse van abrikoos met meloen, bosbes en biscuit van amandel. Er was geen koffie en toch kwam er een schaal met zelfbereide mignardises. Het menu bood een zelden geproefde verhouding prijs/kwaliteit, wat maakt dat Uppkök een omweg waard is. (PvD)

Categorie: moderne gastronomie

Keuken 7,5

Decor 7

Comfort 6,5

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 8,5

Restaurant Uppkök, Chaussée Nationale 4, nr. 19, 5330 Sart-Bernard. 081 512023 of 0477 592781. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Woensdag gereserveerd voor kooklessen. Eerste week van november gesloten. Lunchformule 22 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content