Restaurant Umamido: Japanse ramen in België

© Daniel Geeraerts

Wij brachten een culinair bezoek aan het nieuwe restaurant Umamido in Antwerpen, een Japans georiënteerde eethuisje met Chinese, Koreaanse en Belgische invloeden.

In december kondigden we al de komst van restaurant slash bar Umamido in Antwerpen aan, een nieuw eetadres waar je ramen kan nuttigen.

Ramen zijn Japanse noedelsoepen, die oorspronkelijk dienden als goedkope arbeidersmaaltijd. Bouillon van kip of varken, noedels, miso en sojasaus zijn de hoofdbestanddelen en daarbij komt, naargelang het humeur van de kok, kelp (kombu), sojascheuten, kamaboko (gemaquilleerde surimi) en lente-ui. Voor een vullende ramen ben je bij Umamido op het goede adres. De naam staat voor drie Japans georiënteerde eethuisjes met Chinese, Koreaanse en Belgische invloeden. Het concept: “slow casual food served fast”.

De stuwende kracht achter Umamido is de 32-jarige Guy Quirynen. Hij volgde een opleiding aan Ter Duinen en ging hij aan de slag in sterrenrestaurants als Clos St. Denis en de Slagmolen. Aan de gerenommeerde hotelschool van Lausanne studeerde hij Hospitality Management. Stage liep hij in Kyoto, waar hij in de ban geraakte van de ramencultuur.

In 2012 begon Quirynen met een tijdelijke eetkraam op het Flageyplein in Brussel. Een jaar later opende hij het eerste Umamido-restaurant vlak bij het plein en in 2014 volgde twee vestigingen in Antwerpen. De jonge ondernemer heeft nog plannen voor een tweede Umamido in Brussel en ook Gent en Brugge komen aan de beurt. Umamido moet op termijn uitgroeien tot een voedingsmerk met huisgemaakte kimchi, noodles en miso. De geurige bouillon voor de ramen wordt centraal geproduceerd. Door het trage garen (tussen 24 en 48 uur) krijgt de bouillon intense smaken, die vol umami, de vijfde smaak, zitten. Ook het vlees van de coöperatieve vennootschap Porcs Qualité Ardennes wordt in de centrale keuken afgehangen.

De gemiddelde prijs voor de lunch bedraagt 15 euro, ’s avonds 25 euro. Dat zijn kleine prijzen voor een restaurant dat werkt met kwaliteitsproducten, zoals noedels uit Hokkaido en vlees van loslopende varkens. Door de productie te centraliseren, met weinig personeel te werken en de tafels verschillende keren te verkopen, lukt het uit de kosten te komen.

Onze keuze

Wij kwamen met twee, peuzelden van edamame sojabonen (4 euro) en kozen drie voorgerechtjes: salade van gemarineerde zeegroenten (4 euro), gestoomd broodje met ingelegde kimchi en varkensvlees (6,5 euro) en op één kant gebakken gyoza met kip en groenten (6 euro).

De hoofdgerechten waren vegetarische ramen of op dashi gebaseerde soep met noedels, tofu, ei en sojascheuten (13 euro) en kara miso ramen met vlammend hete rode curry en, als upgrade, extra varkensvlees (13 + 2 euro). In het glas kwam een biologisch Montepulciano d’Abruzzo van Francesco Cirelli , die van goede kwaliteit was (5 euro). (PvD)

Kader: eenvoudig, met Aziatische accenten

Onthaal en bediening: geminimaliseerd

Keuken: enkele Japanse voorgerechten en maaltijdsoepen

Adressen van Umamido:

Vleurgatssteenweg 1, 1050 Brussel.

Graaf van Egmontstraat 57, 2000 Antwerpen

Dageraadplaats 6, 2018 Antwerpen

Reserveren is niet mogelijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content