Restaurant The Jane: Kapel van de goede smaak

De verfijnde gerechten in het Antwerpse restaurant, die onmiskenbaar de handtekening van Sergio Herman dragen, passen uitstekend bij het verfijnde decor.

Rock’-n-rollkok Sergio Herman sloot op het toppunt van zijn roem het driesterrenrestaurant Oud Sluis. Dat deed hij omdat er een punt komt waarop je niet verder kunt verfijnen en ook omdat de druk van het publiek, dat verwachtte dat Sergio Herman aanwezig was, te groot werd.

Herman gaat door met Pure C, waar hij niet iedere dag hoeft te zijn. Hij wilde er echter een eenvoudig concept bij. De kapel van het voormalig militair hospitaal in Antwerpen werd uitgekozen als locatie. Het nieuwe eethuis The Jane moest aanvankelijk een restaurant worden met gerechten die Herman in zijn vrije tijd lekker vindt: eenvoudige kost die je thuis eet met de kinderen. Maar van dat oorspronkelijke plan is weinig over: The Jane is een afleiding van Oud Sluis. En eerlijk gezegd passen de verfijnde gerechten, die onmiskenbaar de handtekening van de meester dragen, beter bij de verfijnde omgeving.

Gemakkelijk kan het voor de Nederlandse ontwerper Piet Boon niet zijn geweest om het godshuis in te richten tot eethuis. Zelfs met geluidabsorberende dekens tegen de muren blijft het in de grote ruimte hol klinken. Indrukwekkend zijn de enorme luster en de glasramen van Job. Op de begane grond eet je formeel en zijn er een 70-tal plaatsen. Boven, in de Upper Room Bar, is plaats voor 40 gasten. Je drinkt er cocktails en snoept er van tapa-achtige hapjes, die 8 tot 18 euro kosten.

Herman leidt de keukenbrigade, maar in de toekomst zal zijn rechterhand, de dertigjarige Nick Bril, op eigen vleugels vliegen. Bril heeft er tien jaar Oud Sluis op zitten en kent het klappen van de zweep. Een menu start met 3, 5 of 7 ‘flavours’ (gerechtjes), waarna een hoofdgerecht en nagerecht volgen. Dat kost respectievelijk 55, 70 of 85 euro. Drink je daar wat glaasjes wijn bij, dan komt de gemiddelde besteding op 140 euro p/p. en dat valt best mee.

Wij namen het grote menu en kregen 3 amuusjes, 7 voor-, 1 hoofd- en 2 nagerechten. Sommige gerechtjes kwamen gegroepeerd aan tafel, waardoor in de zaal wat minder heen en weer gelopen hoefde te worden. Goede herinneringen gaan naar: bak kut teh, of een duizend jaar oude Maleisische vlees-bot-kruidenthee, met gelakt buikspek en langoustine, lauwe kreeftsalade met dashi en dragon en lamragoût met luchtige harissa, pompoenvariëteiten, dukkah (Egyptisch mengsel van specerijen en noten) en gezouten citroen. Hoofdgerecht was vlees van Simmentalerrund met ansjoviscake en gremolata, opgediend met een glaasje krachtige en fruitige Celler de Rouro, Parotet 2011, gemaakt van de bijna uitgestorven mandodruif (13 euro). (PvD)

Kader: door Piet Boon en studio Job ingerichte kapel

Onthaal: vlot en op niveau

Keuken: moderne, verfijnde en complexe gerechtjes

The Jane & Upper Room Bar, Paradeplein 1, 2018 Antwerpen. Tel. 03 808 44 65. Zondag en maandag gesloten.

Reserveren restaurant kan in termijnen van drie maanden op voorhand, voor de Upper Room Bar neemt men reserveringen aan tot één maand op voorhand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content