Restaurant Sjalotte **** in Tongeren: kwaliteit in de keuken en feelgoodsfeer in de zaal

© Pieter Van Doveren

Voor voortreffelijk eten en vriendelijk ontvangst in een gezellig decor moet je bij Sjalotte in Tongeren zijn.

Een rustig, charmant restaurant met B&B is Sjalotte, gelegen in de dorpskern van Mal, een nog geen duizend zielen tellende deelgemeente van de stad Tongeren. De twee gemotiveerde uitbaters doen zo veel mogelijk alleen en voeden tussendoor hun drie kinderen op.

Mathijs Koonen is de kok. Je hoort hem in de keuken fluiten: hij heeft er duidelijk zin in. Wanneer er een gerecht klaar is, brengt hij het zelf aan tafel. Zo kan hij zien wat voor vlees hij in de kuip heeft en krijgt zijn creatie meteen een woordje uitleg mee. Wanneer het onderonsje te lang duurt, stuurt zijn vrouw Annette Grims hem terug naar het fornuis. De eetzaal is immers haar domein. De twee komen uit Nuth, dat twintig kilometer verderop in Nederlands Limburg ligt. Vijf jaar geleden kochten zij hun stek in Mal, waarna er drie jaar lang eigenhandig werd verbouwd.

Gault&Millau verkoos Sjalotte tot laureaat in de categorie ‘prijs-plezier’

Mathijs kan mooie papieren voorleggen. Hij werkte in de keuken van goeden huize: Clos St. Denis, Comme chez Soi, Troisgros, de Engel in Rotterdam, L’Auberge in Weert en vier jaar in Prinses Juliana in Valkenburg. Hun komst in Mal is dan ook niet onopgemerkt gebleven: Gault&Millau verkoos Sjalotte tot laureaat in de categorie ‘prijs-plezier’. In de eetvertrekken hangt een feelgood-sfeer, dankzij de cosy decoratie en de ongecompliceerd vriendelijke ontvangst. Achter aan de keuken is een intieme chef’s table, die gereserveerd moet worden.

Als welkomhapjes waren er lekkere garnaalkroketjes en gemarineerd en gelakt buikspek, dat smolt in de mond. Het eerste gerecht was een bewerkelijke bereiding met geelvintonijn, salade van kingkrab, crème van avocado, bulgur, zoetzure crosnes en poeder van olijf. Dat smaakte goed, net zoals het stukje tarbot dat volgde. De vis was klassiek bereid: eerst licht gegrild en vervolgens in de boter gegaard, en lag in het bord met gewelde botersaus, crème van aardpeer en gekonfijte prei. Minder enthousiast waren we over de in ganzenvet en witte wijn bereide zuurkool met op lage temperatuur gegaarde, smakeloze fazantenhen. Meer smaak had het tussengerecht, dat gebaseerd was op al dente gegaarde linguini met truffel en morieljes in pittige fazantenbouillon. Ook het hertenkalf, aan tafel overgoten met jus met vadouvan-specerijenmengeling en voorzien van garnituur van rodekool, peterseliewortel, romanesco en groene asperges, viel helemaal in de smaak. Taart met ganache van pure chocolade begeleid door sorbet van glühwein was de winterse afsluiter. Wij vonden dat Sjalotte veel positiefs te bieden heeft voor een redelijke prijs.

SJALOTTE

Type keuken: creatief gastronomisch

Sfeer & geluid: cosy en rustig

Rekening: uitsluitend menuformules, van 3 gangen (35,50 euro) tot 7 gangen (71,50 euro), 4 B&B kamers 99 euro zonder ontbijt


Heldenstraat 1, 3700 Mal/Tongeren, 012 24 16 33, maisonsophie.com


Sterretjes: * matig, ** correct, *** positieve belevenis, **** aanrader, de omweg waard.

Partner Content