Restaurant Roots in Gent: Groenten in de hoofdrol

© cwf en PH

Begin dit jaar probeerde restaurant Roots, in Gent, in alle stilte rustig te starten, maar dat mislukte: vanaf de eerste dag was de toeloop groot. Hier eet je lekker, met veel boerengroenten in het bord.

Roots kwam op de plaats van restaurant Karel de Stoute, dat verhuisde naar de daar schuin tegenover gelegen hoek van het straatje. Drijvende krachten achter het eethuis zijn kok Kim Devisschere en gastvrouw Nele Victoor. Zij schilderden de eetzaal wit, openden het raam naar een vernieuwde keuken, legden een terras aan en vernieuwden de leidingen. Dat kan helaas niet verhelpen dat het er bij regen, zoals overal elders in het Patershol, stinkt naar het putje.

Roots probeerde op 4 januari in alle stilte rustig te starten, maar dat mislukte : vanaf de eerste dag was de toeloop groot. Gelukkig beschikte het duo over jeugdig enthousiasme en de inzet om keihard te werken.

Restaurant Roots in Gent: Groenten in de hoofdrol
© cwf en PH

Nele Victoor was elf jaar lang lerares. Zij werkte een jaar bij Chez J.E.F. om uit te testen of horeca wel iets voor haar was. Zij presenteert een uiterst beknopte spijskaart en een gevarieerde wijnkaart met acht wijnen, die ook per glas beschikbaar zijn.

Onze keuze

Wij kozen een flesje Langhe Rosso, Le Cecche 2014, gemaakt door de Belgische dokter Jan de Bruyne in Piëmont. De wijn staat garant voor smaak en plezier (30 euro).

Restaurant Roots in Gent: Groenten in de hoofdrol
© cwf en PH

Om ons te verwelkomen, waren er crackers met zout en venkel en een kommetje humus, een landelijk hapje van bloemkool met kaassaus en een soepje van Corne de Gatte-aardappel met lekkere garnaaltjes. Bestek dien je zelf uit de tafellade te nemen.

Wij degusteerden het driegangenmenu (40 euro), dat opende met een braaf smakende bereiding met gegrilde komkommer, koud gegaarde makreel en jus van kokos. Het vlees van traag gebakken en gelakte lamsschouder was mals en lekker. Alleen jammer dat de portie zo minuscuul was ! Bij het vlees kwamen snijbonen, aubergine met pijnpitten en schuim van melk.

Als creatieve en frisse afsluiter was er sorbet van appel met tuinkers, mousse van yoghurt en witte chocolade en crumble van yoghurt. Met de rekening van 110 euro voor twee kwam als attentie een brownie mee. In Roots wordt op een moderne manier gekokkereld zonder dure ingrediënten, maar wel met veel boerengroenten. (PvD)

Bescheiden bistronomie

Keuken: 7

Decor: 7

Comfort: 7

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 7,5

Adres Roots: Vrouwebroersstraat 5, 9000 Gent, 09 310 67 73.

Nele Victoor
Nele Victoor© cwf en PH

1. De chef

Kim Devisschere ging op zijn twaalfde naar beroepsschool Ter Groene Poorte. Hij werkte in het Hofke van Bazel en bij Danny Horseele, voor hij zijn draai vond bij Olly Ceulenaere in Volta en Publiek. Alles samen heeft Kim vier jaar voor Olly gewerkt. Dat merk je : Kim kookt net als Olly licht en gezond met veel groenten.

2. Favoriete restaurateur

Kim heeft bewondering voor kok Frederick Dhooge van ’t Huis van Lede. Enkele jaren terug leverde die zijn Michelinster in om op een vereenvoudigde en bevrijdende manier door te gaan (www.thuisvanlede.be).

3. Favoriete café

Voor een goed getapte pint met kroakemandels van gedroogde erwten of hard gekookte eieren trekt Kim naar het volkse café Folklore in de Lange Steenstraat. Jacky is de oudste cafébaas van Gent.

Kim Devisschere
Kim Devisschere© cwf en PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content