Restaurant Neuf Mille in Gent: Eten op de Leie

© cwf en PH

Het modieuze restaurant annex loungebar, genoemd naar de postcode van de stad, promoot zichzelf als ‘parel in historisch hartje Gent’. Wij namen de proef op de som.

In het Gentse Oudburg staan bij mooi weer de tafels op straat en eet je vredig naast elkaar Indiaas, Japans, Turks, Italiaans en Afrikaans. Neuf Mille is de Belgische eend in die exotische bijt. Het restaurant annex loungebar promoot zichzelf als ‘parel in historisch hartje Gent’.

Baas is Harun Kutlu. In Oudburg viel hij op een leegstaand pand, dat hij liet strippen en ombouwen tot een modern en stijlvol restaurant met private chef’s table. Op de kelderverdieping is een loungebar met world class drinks en bar bites. Schrijver en buurman Herman Brusselmans ontwierp het logo. Harun Kutlu engageerde Ronnie Moorghen als chef-kok. Hij komt van Mauritius. Bereidingen met kalfszwezerik en Black Angus lenderibstuk zijn zijn specialiteit.

Harun Kutlu
Harun Kutlu© cwf en PH

Wij werden langs de open keuken, waar het een flinke rotzooi was, via de loungebar naar de buitentafeltjes op het wandelpad boven het water geloodst. Neuf Mille afficheert zich als een plaats waar aan foodpairing wordt gedaan, maar dat combineren van smaken viel tegen. Bij twee flinke stukken gebakken en flauw gekruide foie gras kwamen spinazie en… puree van aardbei, uienpuree, crumble van speculaas en zoetzure saus (18 euro). Dat vonden wij wild en onsamenhangend ! Een quenelle linzensalade kwam met radijs en enoki-paddenstoelen (15 euro).

Aanvankelijk waren wij van plan om open wijnen per glas te drinken. Na voorproeven gingen wij over op een half flesje Château Croque Michotte, als evenwichtige Saint-Emilion 2012, gemaakt van biologisch geteelde druiven met frisse aanzet en goede balans (33 euro).

Restaurant Neuf Mille in Gent: Eten op de Leie
© cwf en PH

De hoofdgerechten lieten lang op zich wachten. De vol-au-vent was een teleurstelling : geen bladerdeeggebakje, geen gehaktballetjes, geen Parijse champignons, geen citroensap, maderawijn of sherry in de saus, geen tuinkers als garnituur en geen frieten als begeleiding. Wel een vereenvoudigde versie met het sappige vlees van Mechelse koekoek, gebakken kalfszwezerik, mislukte Pomme Pont Neuf-aardappels, een lepel mousselinesaus en een reepje bladerdeeg (28 euro).

De op de kaart beloofde garnalen waren vergeten. Ook was er verwaterde kabeljauw met grijze garnaal, bloemkool en onaangenaam smakende karnemelk-smeus (26 euro). Het nagerecht sloegen wij over. (Pieter van Doveren)

Restaurant & Bar Neuf Mille : Oudburg 54, Gent, 09 391 20 52. Gesloten op maandag. Lunch 18 euro.

Keuken: 6

Decor: 7,5

Comfort: 7

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 6

Ronnie Moorghen
Ronnie Moorghen© cwf en PH

1. De Baas

Harun Kutlu is kind van Turkse ouders die naar België verhuisden. Eigenlijk is hij bankier, maar toen de bank werd overgenomen, wisselde hij de beleggingsfondsen in voor de horeca.

2. Favoriete bar

The Drifter, waar vriend Tom Neijens exotische tikidrankjes als kwaliteitscocktail met rum en vers fruit serveert. Hij waakt er over de grootste rum-collectie van België.

Oudburg 47, Gent, 047 74 44 26, thedrifter.be

3. Favoriete stoverij

In brasserie Aba-Jour serveert men volgens Harun Kutlu de beste stoverij. In dit Gentse instituut, dat de oudste horecazaal uit de buurt is, kun je de hele dag iets eten.

Aba Jour: Oudburg 20, Gent, 09 234 07 29, abajour-gent.com

Restaurant Neuf Mille in Gent: Eten op de Leie
© cwf en PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content