Restaurant Naturell in Gent: Culinair spektakel in historisch huis

Naturell © Daniël Geeraerts

Naturell, de jongste creatie van Lieven Lootens, is een modieus stadsrestaurant aan het water, waar op niveau wordt gekookt en bediend. Met een belangrijke rol voor groenten.

Lieven Lootens is verkoper van culinair spektakel. De man met de lachende ogen startte zijn carrière in de horeca als chef-kok en eigenaar van ’t Aards Paradijs. Vader Lootens had een restaurant aan de Gentse Korenmarkt en vond dat je als restaurateur te veel uren moest kloppen. Hij kwam met het idee van een eethuis dat alleen in het weekend de zeilen hijst. Vader Lootens, zoon Lieven en zijn vrouw Isabelle Brasseur begonnen 24 jaar geleden met een weekendrestaurant in het huis van de grootouders.

Restaurant Naturell in Gent: Culinair spektakel in historisch huis
© Daniël Geeraerts
Restaurant Naturell in Gent: Culinair spektakel in historisch huis
© Daniël Geeraerts

Lieven had sportwetenschappen gestudeerd en behaalde daarna het diploma van restaurateur. Door zelfstudie ontwikkelde hij zich tot een bekwame kok, die de jongste technieken beheerst. Zijn vrije dagen gingen naar de verbouwing van het huis en naar bezoeken aan toprestaurants. Zo werd ’t Aards Paradijs een bijzonder plekje dat zijn naam waardig is.

Van donderdag tot zaterdag wordt in dit theater der zintuigen in de orangerie, de serre en de rotonde gegeten van elegante fijnkost. Groenten krijgen een belangrijke rol. Vanuit alle hoeken heeft men zicht op de open keuken. Bij ’t Aards Paradijs kwam het gastenverblijf De Zevende Hemel.

Lieven Lootens is ook bekend van gastronomische happenings, zoals het Theater der Zintuigen, een culinaire ontdekkingstocht langs de historische huizen van Gent. Naturell, all senses cuisine, is zijn laatste creatie. Het restaurant is in een historisch huis aan het water, heeft een natuurlijke inrichting met veel hout en een open keuken, onder leiding van de jonge broers Ruben en Jonas De Man.

Restaurant Naturell in Gent: Culinair spektakel in historisch huis
© Daniël Geeraerts

Onze keuze

Wij degusteerden het viergangenmenu (59 euro). Makreel kwam met gebrande sla, codium, bonito, appel en quinoa. Bloemkool lag in een houten kom met een op 63° verwarmde eidooier, sushi van spitskool, olie van het groen van prei, schuim van hazelnoot en gepofte boekweit.

Het flauwe vlees van tamme roodpootpatrijs koppelden de koks aan bereidingen met pastinaak, gebrande ui en een saus op basis van tonkabonen, vanille en kruidnagel. Daarbij dronken wij een Langhe Rosso 2012, de huiswijn Vajra uit de Piemonte, als voedselvriendelijke rode (8,5 euro het glas, 45 euro de fles). Een zwarte hand van chocolade met mango en ijs van muskaatsalie was de afsluiter.

Naturell is een modieus stadsrestaurant, waar op niveau wordt gekookt en bediend. De complexe en speelse gerechten zijn mooi, rijk aan groenten, natuurlijk van smaak, maar zonder grote diepgang en royaal van formaat.

Restaurant Naturell, Jan Breydelstraat 10, 9000 Gent. Tel. 09 279 09 08

Zondag, maandag en dinsdagmiddag gesloten.

Lunch 29 euro en 49 euro, seizoenmenu 59 en 69 euro.

Kader: historisch huis met natuurlijke inrichting

Onthaal en bediening: attent en op niveau

Keuken: producten worden in hun waarde gelaten en groenten krijgen een belangrijke rol

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content