Restaurant Mineral opent een biopizzeria

Het Gentse restaurant Mineral serveert met succes authentieke Italiaanse bereidingen. Het repertoire wordt aangevuld met hedendaagse, creatieve gerechten van Valentina Gatti. In december opent in de feestzaal achter Mineral de pizzeria Eat-Love.

Valentina Gatti heeft een frisse kijk op de horeca. Zij studeerde communicatie en management en daar kan je heel wat kanten mee uit. Valentina werkte bij Dior, was even lifestylejournaliste en nam drie en een half jaar terug restaurant Mineral in Gent over. Horeca-ervaring deed zij op in haar jeugd in de pizzeria van haar ouders. Begin dit jaar verraste Valentina Gatti het anders zo burgerlijke Gent met Bar Aktion III, een heus pop-uprestaurant met hippe bar achter de guerillawinkel van A.F. Vandevorst. In mei werd Bar Aktion III weer opgedoekt, want pop-uprestaurants verschijnen net zo snel als ze weer verdwijnen.

Valentina begon in Mineral met twee koks, die na verloop van tijd werden vervangen door haar Italiaanse vader. Pappa Ivo Gatti werd geboren in Taranto in Puglia, kreeg een opleiding als fotograaf en kwam dertig jaar geleden naar België voor zijn grote liefde, de moeder van Valentina. Ivo Gatti bakte koekjes in de ijswafelfabriek van zijn Italiaanse schoonmoeder. Toen hij genoeg koekjes had gebakken, begon hij met een pizzeria.

In restaurant Mineral brengt Ivo Gatti met succes authentieke Italiaanse bereidingen. Het repertoire wordt aangevuld met hedendaagse, creatieve gerechten van Valentina. In december opent in de feestzaal achter Mineral de pizzeria Eat-Love. Valentina Gatti heeft over het concept nagedacht en koos voor een inrichting in ecovriendelijke materialen. De pizzabodem zal bio zijn net zoals de meeste grondstoffen, afkomstig van boerderij Kollebloem uit Erembodegem.

De inrichting van Mineral werd onlangs opgefrist, waarbij voor wit werd gekozen. De gevel met groene mozaïek en het retrosfeertje bleven. Alles is wat meer chique en door de versobering wordt de aandacht meer geaccentueerd op het bord. Wij begonnen met een glaasje Hongaarse biologische bubbels van correcte kwaliteit (Royal Sekt voor 6,5 euro per glas). De spijskaart is uitgebreid en gevarieerd (‘antipasti’, ‘primi piatti’, ‘secondi piatti’). Wij kozen vitello tonnato, volgens de regels van de kunst bereid uit sappige plakjes gebraden kalfsvlees met tonijnmayonaise en kappertjes (16 euro) en parmigiana & prosciutto of rijke ovenschotel met aubergine, ham, mozzarella en tomatencoulis, bereid naar het recept van grootmoeder (17 euro).

Hoofdgerechten waren: kalfszwezerik van uitmuntende kwaliteit met huisgemaakte citroentartaar, frisse kruiden salade en voorbeeldige handgesneden frieten (29 euro) en zeebaars al modo di papa Ivo of filet met tomatenpesto en gegratineerde papardelle met truffel en paddenstoelen (28 euro). Tussen elke gang werden de kruimeltjes van tafel geveegd: je merkt aan de details dat Valentina Gatti haar beroep serieus neemt. Afsluiten deden wij met een frisse carpaccio van ananas met verteringbevorderende sorbet van mango en gin.

Pieter Van Doveren

Restaurant Mineral, Onderbergen 25, 9000 Gent. Tel 0486 80 01 00.

Lunch twee gangen 15 euro, vegetarisch menu 33 euro, seizoenmenu 39,50 euro en ‘a flight of fancy’ 49 euro.

Zondag en maandag gesloten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content