Restaurant Maste in Gent: hier is een vakman aan het werk

Schitterend uitgewerkte gerechten vol subtiele nuances: chef Sam Van Houcke en zijn partner Stefanie Van Nieuwenhuyze weten waar ze mee bezig zijn. (****)

Negen maanden extra hebben kok Sam Van Houcke en partner Stefanie Van Nieuwenhuyze moeten wachten op de oplevering van hun ruimte. Tijdens de wachttijd concentreerde Sam zich op de wedstrijd De Ster van de Belgische Keuken. Hij eindigde bij de finalisten, stelde in de finale een creatie voor met producten uit een mystery box en won de titel met glans. Van Houcke kan dan ook bogen op een mooie opleiding, onder meer bij Kadeau in Kopenhagen.

Wij reserveerden voor een kennismakingsdiner en togen naar Tondelier, een nieuwbouwproject in volle ontwikkeling. Langs een bouwwerf liepen we naar de achterzijde van het gebouw, waar restaurant Maste zich bevindt. Sam en Stephanie kozen voor deze locatie ver buiten het historische centrum omdat ze geboeid zijn door de transformatie van de oorspronkelijk industriële buurt. Hun restaurant is duurzaam gebouwd en in de toekomst hopen ze uit te kijken op een groen parkje.

Duurzaam bloed door de aderen

Voor de Scandinavisch sobere en zuivere inrichting werd gekozen voor duurzame materialen, en ook bij de presentatie van de gerechten ging Van Houcke voor een duurzaam beleid. Er zijn geen à-la-cartegerechten, want daarmee creëer je overschotten. Er zijn uitsluitend menu’s, samengesteld uit vers bereide gerechten, gemaakt van verse ingrediënten, waarvan een groot deel streekgebonden Belgische producten.

Tijdens ons bezoek was er geen wijnkaart. Wil je een fles wijn, dan komt Stefanie met enkele suggestiewijnen waaruit je kunt kiezen. Ons glas werd gevuld met een duurzaam gemaakte Bogle Zinfandel. Een krachtige en sappige Californische rode wijn met rijp fruit voor 35 euro, een redelijke prijs.

Er kwamen originele en fijne amuse-gueules: nostalgisch kaaskoekje, meringue met Straffe Hendrik-bier, stoombun (gestoomd oosters broodje) met zoetzuur gelakte paling en tomatenvariëteiten met buffelmozzarella en crumble van zwarte olijf. Het voorgerecht was een frisse en delicate ceviche van kabeljauw met gemarineerde venkel, gegrilde komkommer en lavascrème.

Hoofdgerecht was vlees van Holsteinrund, klein van formaat, mals als boter, zuiver van smaak en opgediend met vleesjus, gefrituurde schorseneer, pastinaak, knolselder en aardpeer. Eindigen deden we in schoonheid met een kunstig nagerecht van appel, karamel, zuring, vanille en olijfolie. Het lijdt geen twijfel dat Sam Van Houcke een vakman is. Hij gaat gedisciplineerd te werk en brengt schitterend uitgewerkte gerechten vol subtiele nuances naar voren.

Tondelierlaan 23, 9000 Gent | 09 386 98 37 | restaurant-maste.be

Type keuken: verfijnde hedendaagse gastronomie.

Sfeer en geluid: kalm.

Rekening: lunch 30 en 39 euro, Menu Maste 65 en 85 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content