Restaurant Lotier in Westmalle: Huis van vertrouwen

© Cwf&ph

De chef-kok van dit uitstekende prijs-kwaliteitsrestarant (in Westmalle) volgt de seizoenen, kruidt voorzichtig, presenteert zijn bereidingen op een moderne manier en houdt de prijzen in de gaten. Een aanrader.

Als je, zoals Kevin Janssens, vijf jaar in de keuken van het Antwerpse ’t Fornuis hebt gewerkt, dan kan je koken. Vier jaar terug opende de kok samen met Sofie Goedemé in de groene Kempense rand restaurant Lotier.

Plaats van gebeuren is een omgebouwde privévilla met rieten dak uit de jaren ’70, omringd door een keurig onderhouden tuin met intiem terras. Binnen wachten gerieflijk in greige ingerichte vertrekken met goed onderhouden parketvloeren, tafels bekleed met smetteloos wit linnen en collagekunstwerken van schilderijen van Rubens en Jordaens. Het geheel is rustgevend en schept vertrouwen.

De start van Lotier was traag. Langzaamaan groeide de stroom mensen op zoek naar een verzorgde en lekkere maaltijd zonder ongemakkelijke verrassingen. Kevin Janssens vertrekt van de klassieke Frans-Belgische keuken. Hij volgt de seizoenen, kruidt voorzichtig, presenteert zijn bereidingen op een moderne manier en houdt de prijzen in de gaten. Die aanpak wordt gewaardeerd door jong en oud. Twee jaar terug won het restaurant de ‘Zilveren Lepel’ voor zijn goede verhouding prijs/kwaliteit.

Sofie Goedemé zat in de verkoop, maar rolde in de horeca. Zij bedient met goed humeur en zet de verzilverde bestekken in met witte handschoenen. De korte spijskaart dirigeert de mensen naar de menuformules.

Onze keuze

Wij kozen het Marktmenu van vier gangen (51 euro). Er kwamen welkomsthapjes: kroepoek van inktvis met salade van krab, tataki van tonijn met ingelegde groenten, smoothie van selder, komkommer, citroenverbena en appel, toast met zalm en zure room. De wijnkaart biedt beperkte keuze en er zijn wat grote flessen voor het oudere, kapitaalkrachtige publiek uit de omgeving. Onze keuze ging naar Le Strette, Barbera d’Alba, Persole DOC 2012, als meegaande, volle rode zonder hoekjes (31 euro).

Tartaar van makreel kwam met rode biet, appel en gelei van oester en komkommer en was niet alleen mooi maar ook lekker. Gebakken zeeduivel was het voorwerp van een smakelijke bereiding met venusschelpen, chorizo, gebraiseerde jonge prei, grijze garnalen en jus van schelpdieren en kervel. Het fijne vlees van wilde eend kwam met pompoen, palmkool, ijspegel, eekhoortjesbrood en ganzenlever met zijn jus.

Afsluiten deden wij met een nagerecht in herfsttinten, samengesteld uit mousse van hazelnoot, mousse van peren, chocoladebol met crémeux, ijs van tonkabonen en karamelsaus. Koffie en huisgemaakt snoepgoed begeleidden de rekening.

Bij het naar buiten gaan, wachtte de chef-kok aan deur om ons een hand te geven en om te polsen of alles in orde was. Dat konden wij bevestigen. (PvD)

Categorie: gastronomisch restaurant

Keuken 7,5

Decor 7,5

Comfort 7,5

Bediening 7,5

Prijs/kwaliteit 8

Restaurant Lotier: Antwerpsesteenweg 478, 2390 Westmalle, 03 297 51 50. Lunch 30 en 35 euro, menu’s 45 tot 85 euro. Gesloten op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content