Restaurant Lijsterbes verlaagt de drempel

Het gastronomische restaurant Lijsterbes in Berlare pakt het (iets) anders aan: lekker blijven koken maar de drempel verlagen is het doel.

Geert Van Der Bruggen, een getalenteerde kok met een eersteklas opleiding (Marc Paesbrugge, Willy Slawinsky), wordt vijftig jaar en dat betekent voor hem het moment om iets anders te doen. Zijn gerieflijke gastronomisch restaurant Lijsterbes heeft in zijn 25-jarige bestaan een trouw clientèle opgebouwd. Alles loopt goed, maar de chef vindt het tijd om de bakens te verzetten. Niet om zijn stempel te drukken, maar om zich opnieuw te amuseren. Lekker blijven koken maar de drempel verlagen is het doel.

Geert Van Der Bruggen wil meer volk rond zich en de formule opengooien. In de toekomst kunnen klanten al vanaf 11 uur binnendwarrelen in de loungebar en salon voor een glaasje en tapas.

In de herboren Lijsterbes moet het er allemaal wat minder formeel aan toe gaan. De eerste stap in die richting werd enkele jaren geleden al gezet met de installatie van een gastentafel in de keuken. Het concept, waarbij je middag en avond bij elkaar aanschuift voor een menu van 32 euro, kreeg de naam Wednesday kitchen en heeft veel succes. De kok geniet van de communicatie over en weer.

Het pronkstuk in de keuken is de verticale grill met spit om ingrediënten in hun eigen sap te garen. Eind dit jaar wordt de doorgang naar de zaal opengetrokken en komt er een horizontale grill bij. Caroll Porta ontvangt en laat zich chaperonneren door twee zaalmannen met indrukwekkend postuur.

Onze keuze

Het lezen van de kaart scherpt de honger. Het restaurant beschikt over een schitterende wijnkaart met bijna 500 referenties, waaronder mooie en dure flessen. Wij kozen het rotisseriemenu (65 euro). Oude tomatenrassen combineerde de chef met gekonfijte venkel, ansjovis, zwarte olijf, avocado en gelei van tomaat.

Gamberoni à la plancha lagen in het bord met droogtomaat, gerookte look, artisjok en geitenkaas van ’t Leenhof. Wilde eend, gelakt en aan het spit gebraden was vergezeld van kimschi van Chinese kool, chutney van mirabellen en dooierzwam. Afsluiten deden wij met wijnperzik aan het spit met Bretons zanddeeg en sorbet van citroenverbena. Lijsterbes serveert gezonde en lichte bereidingen met diepe smaken, en daar mag niets aan veranderen.

Kader: gerieflijk en ruim

Onthaal: professioneel

Keuken: verfijnd met pure smaken, inspelend op actuele tendensen

Lijsterbes, Donklaan 155, 9290 Berlare. Tel. 09/367.82.29. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten. Menu’s van 65 euro. Voor de keukentafel is er een speciaal Damborddiner met degustatie van 5 gerechtjes met dranken vanaf 95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content