Restaurant Les Eleveurs: Ongecompliceerde eeuweling in Halle

© Daniel Geeraerts

Les Eleveurs in Halle serveert ongecompliceerde gastronomie in ontspannen sfeer en aan verteerbare prijzen. De basis van de keuken is klassiek, met lokale producten uit het Pajottenland.

De geschiedenis van Les Eleveurs gaat 118 jaar en vier generaties terug. Julius-Cesar De Brouwer en zijn vrouw Joséphine stichtten in 1897 hun zaak en noemden die Les Eleveurs ter ere van de grondleggers van de Brabantse trekpaarden. In die tijd brachten de fokkers van de befaamde Brabanders hun veulens naar het station van Halle en werd de verkoop beslecht in Les Eleveurs. Er werden ook koetsen, met of zonder koetsier, verhuurd.

Het hotel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. Léon De Brouwer, de tweede generatie, besloot het hotel weer op te bouwen. In de periode dat runds- en varkensvlees gerantsoeneerd was, maar wild vrij mocht worden verkocht, werd Les Eleveurs vermaard voor zijn wildbereidingen.

Ook vandaag trekken wildliefhebbers in het seizoen massaal naar Halle. Begin jaren zeventig bracht Pierre De Brouwer, gewapend met zijn diploma van de hotelschool, nieuwe bereidingen op de kaart. In 2007 nam Andy De Brouwer, de zoon van Pierre, na zijn studies aan de hotelschool, het restaurant over. Zijn zus Amanda kreeg het hotel onder haar beheer.

Andy ontpopte zich tot gerespecteerd en alom gelauwerd sommelier. Hij koos samen met chef-kok Nico Corbesier voor het ‘bistronomie’-concept: ongecompliceerde gastronomie in ontspannen sfeer en aan verteerbare prijzen. De basis van de keuken is klassiek, met lokale producten uit het Pajottenland.

De kaart vermeldt ook evergreens als dikke gegrilde tarbot met mousseline (dagprijs), lijnbaars in zoutkorst (32 euro), tussenribstuk (35 euro) en Normandische pannenkoek (14 euro).

Onze keuze

Wij bestelden twee voorgerechten: kroketten met dunne, brosse korst en een intens smakende vulling met handgepelde grijze garnalen, opgediend met gefrituurde peterselie (17,50 euro) en inlandse asperges van de grill met een gepocheerd en in panko verpakt hoeve-ei en handgepelde grijze garnalen met mousselinesaus (19 euro).

Americain, aan tafel gepresenteerd met zijn condimenten, werd in de zaal geprepareerd en verscheen met frieten van topkwaliteit op een zilveren schotel met kantje van papier (19 euro). Vol-au-vent was heruitgevonden en bestond uit twee stukjes bladerdeeg met hoevekip, kalfszwezerik, gehaktballetjes en morieljes in romige saus (24 euro). (PvD)

Les Eleveurs, Hotel, restaurant, winebar.

Suikerkaai 1a, 1500 Halle, Tel. 02/361.13.40.

Lunch 32 euro, menu’s 40 en 52 euro

Het restaurant is open ’s middags en ’s avonds van dinsdag tot en met vrijdag, zaterdagmiddag en iedere eerste zondag van de maand.

Kader:maison de bouche met familiale sfeer

Onthaal en bediening: door vriendelijke, goed getrainde jonge mensen

Keuken: ambachtelijke streekkeuken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content