Restaurant Kokuban: Trendy Japans

Het Japanse restaurant Kokuban in Brussel creëerde een ‘cool food concept’ met ‘fine noodles and sake from Japan’.

De naam Kokuban verwijst naar de zwarte borden met boodschappen die als enige opsmuk aan de muren hangen. Eigenaars zijn de Japans-Engelse Michael Fisher en de Belg Martin Wagner. Zij creëerden een ‘cool food concept’ met ‘fine noodles and sake from Japan’. Plaats van gebeuren is de benedenverdieping van een kantoorgebouw in de Japanse wijk aan de Louizalaan. Kokuban heeft een esthetische, minimalistische Aziatische inrichting met sfeervol uitgelichte eetkommen op houten tafels.

Het repertoire op de spijskaart is gevarieerd, maar ramen en gyoza zijn specialiteiten. Ramen is een Aziatische noedelsoep, die aanvankelijk vooral door arbeiders werd gegeten. Zo’n kom-maaltijd is goedkoop en voedzaam. De basis is een bouillon met dikke graannoedels. De soep wordt op smaak gebracht met sojasaus of miso en kan verbeterd worden met toppings (sneedjes varkensvlees, vis, shiitake, gedroogd zeewier of kamaboka).

Gyoza is een dimsum die in Engeland de naam ‘potsticker’ draagt. Het wordt bruingebakken in een hete pan. Vervolgens gaat er water over en gaart het onder deksel voort. De deegpakjes hebben een vulling van gehakt van kip en gember die wonderwel past bij de textuur.

Onze keuze

Wij knabbelden van edamame-boontjes (4 euro) en bestelden een algen- en sesamsalade (4 euro), yamakurage van gemarineerde berggroenten (5 euro) en gyoza (8 euro).

Hoofdgerechten waren: udon of visbouillon met dikke noedels, gegrilde tofoe, algen en shiitake (12,50 euro) en salade van rauwe zalm, sojascheuten, komkommer, witte kool, wakame en prei, opgediend met appelvinaigrette (15 euro). Wij sloten af met bolletjes ijs van sesam, groene thee en zoete bruine bonen. Wij aten eenvoudig en snel aan een verteerbare prijs. (PvD)

Categorie: trendy Japans

Keuken 7

Decor 7,5

Comfort 6

Bediening 6,5

Prijs/kwaliteit 7

Kokuban, Vilain XIIII-straat 53-55, 1000 Brussel, 02 611 06 22. Reserveren niet mogelijk. Zondag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content